سپتیک تانکمقالات تخصصی

سپتیک تانک در تصفیه فاضلاب

کار سپتیک تانک در تصفیه فاضلاب چیست ؟

سپتیک تانک در تصفیه فاضلاب از پرکاربردترین و ابتدایی ترین واحدهای تصفیه فاضلاب می توان به سپتیک تانک اشاره نمود که فرایندهای فیزیکی شامل ته نشینی، شناورسازی و هم چنین فرایند بیولوژیکی تصفیه فاضلاب در آن صورت می گیرد.

سپتیک تانک در تصفیه فاضلاب

 

سپتیک تانک ها برای جمع آوری و نگهداری فاضلاب به مدت کوتاه و برای رقیق کردن فاضلاب کاربرد دارد و به عنوان واحد پیش تصفیهٔ تصفیه خانه های بهداشتی-انسانی و شهری کاربرد دارد.

از موارد کاربرد سپتیک تانک ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. مجتمع های مسکونی، ویلایی و اداری
  2. کارگاه های ساختمانی
  3. رستوران ها و هتل ها
  4. مجتمع های تفریحی، فرهنگی، ورزشی و آموزشی
  5. واحد پیش تصفیه، متعادل ساز و ایستگاه پمپاژ اولیه تصفیه خانه های خانگی، شهری و صنعتی
  6. واحد چربیگیری و ته نشینی جهت ورود پساب به چاه جذبی به منظورجلوگیری از گرفتگی لوله های خروجی فاضلاب امکانی مانند رستوران ها و سالن های غذاخوری
  7. پادگان ها و خوابگاه های دانشجویی و پانسیون ها

اجزاء و قطعات تشکیل دهنده سپتیک تانک ها:

لوله و فلنج ورودی فاضلاب

مخزن ابتدایی که بالاترین حجم سپتیک تانک را در برگرفته و معمولاً 75-65 درصد از حجم کل سپتیک تانک مربوط به این قسمت می باشد و در برخی از موارد متناسب با درخواست مشتری ممکن است این قسمت به دو بخش نامساوی جهت افزایش بازدهی سپتیک تقسیم گردد.

سپتیک تانک در تصفیه فاضلاب

وافل جداکننده که این دیواره از ورود لجن، چربی و روغن به مخزن نهایی تانک جلوگیری می کند و بر روی آن شکافی به عنوان مسیر عبور فاضلاب از مخزن ابتدایی به مخازن بعدیدر نظر گرفته می شود.

مخزن نهایی یا زلال ساز که این بخش تقریبا 35- 25 درصد از حجم کل سپتیک تانک را در برگرفته و در آن پساب بدون مواد قابل ته نشینی و شناوری جمع آوری می گردد.

ونت یا سیستم خروج گازها که به منظور خروج گازهای تشکیل شده از فعل و انفعلات بیولوژیکی داخل سپتیک تانک اجرا می گردد.

سپتیک تانک ها از لحاظ جنس مخازن به 4 دسته به شرح ذیل تقسیم بندی می گردند:

  • سپتیک تانک های پلی اتیلنی
  • سپتیک تانک های کامپوزیتی (مکعبی- سیلندری)
  • سپتیک تانک های آجری
  • سپتیک تانک های بتنی

سپتیک تانک های پلی اتیلنی:

سرعت در تولید، انتقال سریع، نصب آسان و محافظت از محیط زیست از جمله مواردی هستند که در سالهای اخیر به عنوان مزیت های سپتیک تانک های پلی اتیلنی مورد توجه قرار گرفته است. سپتیک تانک های پلی اتیلنی از مواد با گرید 80 و 100 و به صورت تک جداره و دو جداره تولید می شوند.

پایین بودن میزان مقاومت سپتیک های تک جداره در زمان دفن در زمین و مشکل بودن کار گذاشتن وافل جداکننده در آنها، کاربرد این مخازن را به عنوان سپتیک تانک محدود کرده است.

سپتیک تانک های دو جداره با دارا بودن ضخامت بدنه 10 سانتی متر و با توجه به مقطع عرضی دارای مقاومت بالایی هستند که این امکان را ایجاد میکند تا حتی بدون داشتن وافل جداکننده امکان دفن در زمین را داشته باشد. سپتیک تانک ها پلی اتیلنی با دو فرایند کاروگیت و کورتیوب توسط این شرکت تهیه می گردد.

از جمله مهمترین مزایای استفاده از سپتیک تانک های پلی اتیلنی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • سهولت و سرعت در تولید، انتقال، نصب و راه اندازی
  • بالا بودن میزان مقاومت در برابر شرایط اسیدی فاضلاب
  • مقاومت در مقابل شرایط محیطی و بار به وجود آمده از خاک رو و اطراف سپتیک
  • انتخاب عمق مناسب دفن جهت کاهش هزینه ها و عدم استفاده از پمپ های انتقال فاضلاب به سپتیک
  • امکان نصب آسان به دلیل عدم نیاز به عملیات ساختمانی و ساخت اتاقک در محل نصب
  • حفاظت کامل از محیط اطراف به دلیل آب بند بودن سپتیک و منتظر نشدن آلودگی های ناشی از فاضلاب در محیط
  • طول عمر بالای سپتیک تانک ها

سپتیک تانک های کامپوزیتی

بالا بودن مقاومت در مقابل تغییرات دما، آب و هوا از جمله مزیت های این سپتیک ها می باشد. همچنین به دلیل امکان ساخت این سپتیک ها به صورت مکعبی ابعاد این تانک ها بر اساس محل پروژه و فونداسیون مورد نظر مشتری قابل تغییر و طراحی می باشد.

از مزایای تین نوع از سپتیک تانک ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  1. مقاومت بالا در مقابل خوردگی و پوسیدگی
  2. طول عمر بالا
  3. ساخت و نصب آسان
  4. حمل سریع و آسان به دلیل پایین بودن وزن
  5. حفاظت محیط به دلیل عدم نفوذ فاضلاب به محیط اطراف

سپتیک تانک های آجری (مصالح ساختمانی)

این نوع سپتیک تانک با مصالح ساختمانی از جمله آجر فشاری یا بلوک سیمانی و سنگی با ملات ماسه سیمان و در محل پروژه ساخته و کاربرد دارد و امکان انتقال آن وجود ندارد و به دلیل مقاومت پایین در مقابل فشارهای ناشی از محیط اطراف عمق ساخت آنها محدود می باشد و همچنین به دلیل نشت از دیواره و ایجاد ترک در دیواره و کف این نوع سپتیک ها کاربرد آنها نیز به مرور زمان کم شده و جای خود را به سپتیک تانک های پیش ساخته پلی اتیلنی، کامپوزیتی و بتنی داده است.

سپتیک تانک های بتنی

از جنس بتن مسلح با عیار مناسب و مشخص در حدود 400 کیلوگرم بر مترمکعب ساخته می شود. در تولید این نوع از سپتیک ها حداقل سه بخش شامل یک قطعه کفی تانک، یک قطعه سقف تانک و بدنه اصلی که متناسب با حجم مورد نیاز یک یا چند قطعه در نظر گرفته می شود که با توجه به جدا بودن قطعات و استفاده از ملات آب بند در درزها امکان نشت از بدنه و درزها وجود دارد و برای جلوگیری از بروز این مشکل از پوشش های با مواد قیری یا سیمانی استفاده می گردد که هم باعث بالا رفتن هزینه ساخت و هم بالا رفتن وزن سازه می شود. لذا به دلیل محدود بودن حجم تا ظرفیت های 10000 لیتری و بالا بودن وزن و آسان نبودن حمل این نوع از سپتیک ها استفاده و کاربرد آن ها نیز محدود گردیده است.

انوع سپتیک تانک های پلی اتیلنی و کامپوزیتی

با ورود فاضلاب از لوله ورودی به مخزن ابتدایی که شامل حجم بیشتر تانک می شود، مواد معلق و قابل ته نشینی به نسبت وزن خود به سمت پایین حرکت کرده و در کف مخزن تجمع می یابند که به دلیل انجام فرایند های بیولوژیکی و تجزیه و مصرف مواد آلی توسط میکروارگانیسم ها و هم چنین تولید بیو گاز حجم این مواد به مرور زمان کاهش می یابد. روغن و چربی ها نیز به دلیل وزن مخصوص کمتر بر روی سطح فاضلاب شناور می شوند.

پس از بالا آمدن سطح فاضلاب در مخزن ابتدایی و رسیدن میزان فاضلاب به مسیر ورودی به مخزن بعدی فاضلاب وارد بخش یا مخزن بعدی می شود (که در اکثر موارد مخزن نهایی نیز می باشد) و در این مخزن روغن و چربی های باقیمانده یا ذرات بسیار ریز از فاضلاب جداگردیده و پساب زلال از خروجی مخزن خارج می شود. نکته حائز اهمیت در کاربرد سپتیک تانک ها، برابر بودن میزان ورودی و خروجی فاضلاب می باشد.

5/5 - (1 امتیاز)

تمدن تصفیه ایرانیان

شرکت فنی مهندسی تمدن تصفیه ایرانیان یک شرکت خصوصی و از نوع سهامی خاص می باشد که متشکل از جمعی از فارغ التحصیلان دانشگاه های معتبر کشور از جمله دانشگاه صنعتی شریف و تهران می باشند که دو دهه در صنعت آب و فاضلاب و سایر فعالیت های زیست محیطی مرتبط فعالیت می نماید. تمدن تصفیه با تکیه بر دانش فنی روز دنیا و کارخانه ساخت مجهز و همچنین تجارب کسب شده در انجام صدها پروژه زیست محیطی توانسته تا مشکلات ناشی از مخاطرات زیست محیطی را به حداقل رسانده و این چالش را به فرصتی برای رشد و شکوفایی کشور در جهت توسعه پایدار کشور بدل نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا