چربی گیر
چربی گیر، موضوع بحث ما است. در طول روز فاضلاب زیادی توسط صنایع مختلف، شرکتها و منازل تولید و به سیستم فاضلاب شهری وارد میشود. فاضلابی که نصفیه نشده باشد، دارای میکروارگانیسمها و موادی است که مخاطرات زیست محیطی خطرناکی به همراه دارند. برخی از مواد موجود در فاضلاب را باید در مبدا تولید جدا و از ورود به آن به سیستم فاضلاب شهری جلوگیری کرد. یکی از این مواد، چربیها و روغنها هستند. چربی یکی از آلایندههای معمول در فاضلابها است که میزان آن در فاضلابهای معمولی زیاد نیست.
اما در فاضلاب شرکتها و صنایع مختلف نظیر شرکتهای صنایع غذایی، رستوران و تهیه غذا و واحدهای تولیدی بیش از حد معمول وجود دارد و باید از میزان چربی فاضلاب آنها کاسته شود. حذف درست و کامل چربی از فاضلاب اهمیت زیادی دارد، زیرا تجمع چربیها در لولههای انتقال فاضلاب باعث انسداد شبکه فاضلاب شهری و در نهایت گرفتگی آن میشود. امروزه بسیاری از شرکتها برای حذف چربی از فاضلاب تولیدی خود از چربی گیر استفاده میکنند. در ادامه راجعبه مزایای استفاده از دستگاه چربی گیر بیشتر توضیح میدهیم.
منبع تولید چربی در فاضلاب چیست؟
منبع اصلی تولید چربی فاضلاب پخت و پز مواد غذایی است. برای مثال هنگام طبخ غذا در آشپزخانههای صنعتی انواع مختلف چربیها از چربی حیوانی گرفته تا چربی گیاهی تولید میشود. هنگام شستن ظروف آشپزی، هنگام آبکشی و یا نظافت خود آشپزخانه چربی آنها وارد سیستم فاضلاب میشود. چربی نسبت به آب چگالی بیشتری دارد در نتیجه میتواند باعث انسداد شبکههای فاضلاب شهری گردد. برای جلوگیری از انسداد شبکه فاضلاب، اکثر صنایعی که در آنها چربی زیادی وارد فاضلاب میشود از دستگاه چربی گیر استفاده میکنند.
دستگاههایی که به منظور چربیزدایی از فاضلاب آشپزخانهها استفاده میشوند، عموما با توجه کمتربودن وزن مخصوص چربی نسبت به وزن مخصوص فاضلاب کار میکنند. چربیها نسبت به فاضلاب وزن مخصوص کمتری دارند و به همین علت تمایل دارند در سطح فاضلاب بمانند.
در نتیجه با فراهمآوردن یک محل آرام و بدون ارتعاش میتوان به راحتی چربی فاضلاب را کاهش داد. رعایت این اصلی در دستگاههای چربیزدا باعث کاهش سطح چربی فاضلاب میشود. با استفاده از این دستگاهها در مراکزی چون رستوران، آشپزخانه و مراکز تولید مواد غذائی میتوان تاحدود زیادی از هزینه تصفیه فاضلاب شهری کم کرد و همچنین از انسداد خطوط انتقال فاضلاب شهری پیشگیری کرد.
انواع چربیهای موجود در فاضلابها کداماند؟
چربیهای موجود در فاضلابها انواع مختلفی دارند. در ادامه هرکدام از چربیهایی را که ممکن است در فاضلاب وجود داشتهباشند به همراه بهترین روش حذف آنها، توضیح میدهیم.
روغنهای آزاد
حتما تا حالا دیدهاید که در مخلوط روغن و آب پس از گذشت زمان روغن به صورت یک فاز جداگانه در سطح آب قرار میگیرد. به این نوع روغنها در فاضلاب روغنهای آزاد میگویند. بهترین روش برای حذف این چنین روغنهایی روش CPI است.
روغنهای پراکنده یا امولسیون
گاهی ممکن است شدت مخلوطشدن آب و روغن بالا باشد و به همین دلیل ذرات چربی داخل فاز آبی به صورت پراکنده وجود داشته باشند. با توجه به شدت مخلوطشدن چربی و آب، ممکن است پراکندگی اولیه یا ثانویه رخ دهد.
امولسیونهای پایدار شیمیایی
در امولسیونهای پایدار شیمیایی، علاوه بر فاز روغن و آب یک فاز سوم هم وجود دارد. این فاز سوم، باعث افزایش میزان پایداری ذرات چربی میشود. موادی مثل صابون و یا دترجنتها میتوانند به عنوان فاز سوم عمل کنند و منجر به افزایش پایداری ذرات چربی گردند.
روغنهای محلول
اگر در فاز آبی مواد آلی وجود داشته باشند، میزان حلالیت روغن در آب افزایش پیدا میکند. به این ترتیب قطرات روغنهای محلول به وجود میآیند که کوچکتر از 0.5 میکرون هستند.
ذرات احاطهشده با روغن
اگر در فاز آبی قطعات جامد وجود داشته باشد، قطرات روغن در اطراف این قطعات تجمع پیدا میکنند. از جمله این مواد که ممکن است با روغن احاطه شوند میتوان ذرات رس، سیلیس و فلزات سنگین را نام برد.
در فاضلابهای رستورانها و صنایع تولید مواد غذائی ممکن است هر کدام از انواع روغنها وجود داشته باشند. برای جداسازی هر کدام از این روغنها میتوان از روشهای متفاوتی کمک گرفت. دستگاههای چربی گیر با کمک روشهای مختلف ذرات چربی را از فاضلاب جدا کرده و از ورود آنها به فاضلاب شهری جلوگیری میکنند. استفاده از این دستگاهها مزایای زیادی به همراه دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
چرا باید از چربی گیر استفاده کرد؟
چربیهای محلول و غیرمحلول در فاضلاب میتوانند باعث بروز مشکلات جدی شوند. تجمع چربی در فاضلاب شرکتها به خصوص صنایع غذایی و رستورانها احتمال گرفتگی لولههای فاضلاب شهری را بالا میبرد. به این ترتیب خسارات جبرانناپذیری بر زیرساختهای شهری وارد میشود. همچنین فاضلابهای چرب منجر به مسدودشدن منفذهای چاههای جذب میشوند. چاههای جذبی اغلب در مناطق و زمینهای خاکی حفر میشوند و ورود فاضلاب چرب به آنها باعث مسدودشدن آنها میگردد.
به مرور زمان، لایه چربی دیواره چاه جذبی را میپوشاند و به این ترتیب توانایی جذب آب در چاه کاهش مییابد. با تجمع لایه چربی در دیوارههای چاههای جذبی، چاه خیلی زود پر میشود و با تخلیه آن، سریعتر از دفعات قبلی دچار پرشدگی میگردد. این چرخه پر و خالیشدن چاه باعث افزایش هزینهها میگردد.
علاوهبر این، مراحل تصفیه چربی از فاضلاب شهری بسیار پرهزینه و طولانی است و در صورت انتقال فاضلاب چرب رستورانها و شرکتهای تولید مواد غذائی، فرآیند بیولوژیک تصفیه فاضلاب شهری دچار اختلال میشود. همه این عوامل در نتیجه باعث میشوند خروجی تصفیه فاضلاب شهری بیش از حد استاندارد دارای چربی باشد.
روشهای معمول چربی گیری کداماند؟
با توجه به اهمیت تصفیه چربیها در مبدا تولید و جلوگیری از ورود آنها به فاضلاب شهری، روشها و دستگاههای مختلفی برای زدودن چربیها به وجود آمدهاند. در حال حاضر به منظور چربیزدایی فاضلاب این مراکز از روشهای زیر استفاده میشود:
- چربی گیرهای ثقلی: این دستگاهها بر اساس نسبت وزن چربی و آب کار میکنند. در چربی گیرهای ثقلی با فرصت دادن به فاضلاب روغنهای سبک وزن از فاضلاب مراکز مذکور جدا میشوند.
- چربی گیرهای فیزیکی و شیمیایی: در دستگاههای چربی گیر فیزیکی و شیمیایی مراحل مختلفی برای جداکردن چربی از فاضلاب انجام میشود. ابتدا در تلههای چربی سکون برقرار میشود، سپس روغنها خنککاری میشوند. در نهایت با انجام عملیات تزریق مواد شیمیایی و یا انجام فرآیند حبابسازی چربیها از فاضلاب رستورانها و مراکز تهیه غذا که دارای فاضلاب چربتری هستند جدا میشوند.
چربی گیرهای ثقلی (فیزیکی) نسبت به چربی گیرهای فیزیکی و شیمیایی پیچیدگی کمتری دارند و برای استفاده از آنها هزینه کمی صرف میشود. در نتیجه امروز در اکثر موارد از چربی گیرهای ثقلی برای جداکردن چربی از فاضلاب استفاده میشود. در این روش نیاز به تجهیزات الکترومکانیکال نیست و بسیار مقرون بهصرفه است.
چربی گیرها چگونه کار میکنند؟
تا اینجا درباره چربی گیر و لزوم استفاده از آن صحبت کردیم. حال این سوال پیش میآید که چربی گیر چگونه کار میکند؟ همان طور که میدانید چربیها و روغنها دارای یک ساختار منسجم و سخت هستند در نتیجه مانند سایر میکروارگانیسمهای هوازی و بیهوازی موجود در فاضلاب به سادگی تجزیه نمیشوند.
به این ترتیب اگر بدون جداکردن چربیها و روغنها از فاضلاب، اقدام به تصفیه آن کنیم، در روند تصفیه فاضلاب اختلال ایجاد میشود. ممکن است تمام چربی فاضلاب به خوبی حذف نشود و با گذشت زمان باعث گرفتگی و انسداد سیستم فاضلاب شهری شود. در نهایت تجمع چربی و انسداد سیستم فاضلاب شهری، باعث بروز خسارات و هزینههای زیادی میشود.
به همین علت، تمامی مراکزی که میزان چربی فاضلاب آنها بیش از حد معمول است، باید با استفاده از دستگاههای چربیزدا، چربیها و روغنها را از فاضلاب خود جداسازی کنند.
در تمام دستگاههای چربی گیر، فاضلاب ابتدا از یک سبد آشغالگیر عبور میکند تا مواد اضافی و معلق در آن جدا شوند. در دستگاههای چربی گیر فاضلاب به آهستگی و با سرعت 50 گالن بر دقیقه عبور میکنند. به این ترتیب ذرات روغن و چربی موجود در فاضلاب به سطح آن میآیند و از بافلهای دستگاه چربیزدا عبور میکنند. در نتیجه این اعمال، فاضلاب خروجی از دستگاه چربیزدا فاقد هرگونه ذرات چربی و روغن خواهد بود.
روشهای مختلف جداسازی آب و روغن کداماند؟
برای جداسازی آب و رغن روشهای مختلفی وجود دارد. به طور کلی از روشهای زیر به منظور جداکردن روغن و چربی از آب استفاده میشود:
- استفاده از جداکننده API
- استفاده از جداکننده CPI
- استفاده از جداکننده AF یا DAF
چربی گیر چه کارکردهایی دارند؟
یکی از آسانترین و در عین حال مقرون بهصرفهترین راهها برای حذف چربی از فاضلاب شهری، استفاده از دستگاه چربیزدا است. این دستگاهها با جداسازی چربی از فاضلاب در مبدا تولید، از ورود چربی و روغن به فاضلاب شهری جلوگیری کرده و مانع انسداد سیستم فاضلاب شهری میگردند. همچنین دستگاههای چربیزدا با حذف چربی فاضلاب، چاههای جذبی را از ورود این ذرات در امان نگه میدارند.
چربیها و روغنهای موجود در فاضلاب رستورانها، ساختار پیچیدهای دارند و به همین علت در لولههای سیستم فاضلاب شهری به سختی حرکت میکنند. همین پیچیدگی ساختار چربیها، باعث چسبیدن آنها به دیواره چاههای جذب یا لوله انتقال فاضلاب میشود. دستگاه چربی گیر با حذف این چربیها از ورود آنها به فاضلاب شهری و تجمع آنها جلوگیری میکند.
زبالههایی که توسط مراکز مختلف نظیر رستوران، مدارس و آشپزخانهها تولید میشوند باید کنترل شوند. در صورتی که این زبالهها کنترل نشوند، در لولههای فاضلاب تجمع کرده و مشکلات زیر را ایجاد میکنند:
- ایجاد بوی بد و نامطبوع
- ایجاد انسداد در لولههای انتقال فاضلاب شهری
- جلوگیری از عبور جریان فاضلاب
برای جلوگیری از چنین مشکلاتی، این مراکز ملزم به استفاده از تجهیزات خاصی برای کاهش فاضلابهای خود هستند. چربی گیرها یکی از تجهیزاتی هستند که مراکزی نظیر رستوران، طبخ غذا و تولید مواد غذائی ملزم به استفاده از آنها هستند.
با استفاده از دستگاه چربی گیر میتوان از پرشدن سریع چاههای جاذب جلوگیری کرد. در دستگاههای چربی گیر اغلب یک سبد تعبیه شده که از ورود مواد و آشغالهای جامد به فاضلاب جلوگیری میکند. همچنین با کمک این دستگاهها میتوان میزان راندمان تصفیهخانههای شهری را افزایش داد.
انواع چربی گیرها از نظر جنس بدنه
دستگاههایی که به منظور چربیزدایی فاضلاب استفاده میشوند، از جنسهای متفاوتی ساخته میشوند. به طور کلی این دستگاهها را از جنس استیل، فایبرگلاس و پلیاتیلن میسازند. دستگاههای چربی گیر پلیاتیلنی، بیشتر در مجتمعهای مسکونی و یا اداری، رستورانها و تهیه غذا، کارواش و یا هتل به کار برده میشوند. عموما دستگاههای چربی گیر پلیاتیلنی را به شکل استوانهای تولید میکنند. همچنین از چربی گیرهای پلیاتیلنی برای شستشوی فلزات و چربیزدایی آنها استفاده میشود.
از مدلهای فایبرگلاسی به منظور جداکردن ذرات روغن و چربی از فاضلاب رستوران، هتل و سایر مراکز عمومی که میزان چربی فاضلاب آنها بیش از حد معمول است، استفاده میشود. چربی گیرهای فایبرگلاسی را عموما به شکل مکعب میسازند.
استفاده از چربی گیر در آشپزخانهها چه مزایایی به همراه دارد؟
دستگاههایی که به عنوان چربیزدا استفاده میشوند مزایای فراوانی دارند. یکی از مهمترین مزایای این دستگاهها، امکان ذخیره لجن و چربیهای فاضلاب است. همچنین این دستگاهها بازدهی بسیار بالایی در حذف انواع چربی و روغنها دارند. اکثر دستگاههای چربیزدا وزن پایینی دارند و به همین دلیل کاربری و حمل و نقل آنها آسان است. نصب این دستگاهها نیز بسیار آسان است و نیاز به مهارت خاصی ندارد.
به این ترتیب ساخت، نصب و راهاندازی آنها به سرعت انجام میشود. در دستگاههایی که به منظور چربیزدایی استفاده میشوند، سبدهایی وجود دارد که با کمک آنها میتوان ذرات معلق و مواد قابل تهنشینی موجود در فاضلاب را حذف کرد.
برای ساخت دستگاه چربی گیر، نیاز به عملیات ساختمانی پیچیده در محل وجود ندارد. این دستگاهها معمولا از جنس فایبرگلاس و پلیاتیلن ساخته میشوند و در برابر شرایط نامناسب محیطی و خوردگی مقاومت بسیار بالایی دارند. این دستگاهها را میتوان حتی پس از چندسال استفاده جابهجا و دوباره نصب کرد. دیوارههای دستگاه چربی گیر مقاومت بالایی دارند و در اثر فشار دچار مشکل نمیشوند.
مزیت مهم دیگری که دستگاههای چربیزدا دارند، این است که میتوان آنها را در زیرزمین دفن کرد. به این ترتیب از اشغال فضاهای مفید آشپزخانه جلوگیری میشود. این دستگاهها دارای دریچه بازدید و تخلیه چربی هستند که بهرهبرداری و تخلیه چربی از آنها را آسان کرده است. دستگاههای چربیزدا دارای مزایای زیادی هستند و به همین علت اکثر مراکزی که حجم چربی تولیدشده در آنها زیاد است، از این دستگاهها استفاده میکنند. با استفاده از این دستگاهها از ورود چربی به فاضلاب شهری جلوگیری میشود و در نتیجه لولههای فاضلاب شهری در اثر تجمع چربی دچار گرفتگی و انسداد نمیشوند.
چه عواملی در ظرفیت چربی گیر موثر هستند؟
همان طور که گفتیم، چربیگیر دستگاهی است که میتوان به کمک آن چربی و روغنهای موجود در فاضلاب را به دام انداخت و به این ترتیب از ورود این ذرات به فاضلاب شهری جلوگیری کرد. این ذرات به علت ساختار متفاوت و پیچیدهای که دارند، در اثر ورود به فاضلاب شهری به راحتی تجزیه نمیشوند. در نتیجه بهتر است در محلی که تولید میشوند، از فاضلاب جداسازی شوند.
یکی از تجهیزات مهمی که برای جداسازی چربی از فاضلاب به کار برده میشود، دستگاه چربی گیر است. این دستگاهها انواع مختلفی دارند. هر دستگاه دارای یک ظرفیت مشخص است که تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد. به طور کلی ظرفیت دستگاه چربی گیر به عوامل زیر بستگی دارد:
- میزان چربی و روغن تولیدشده در محل
- محل نصب و راهاندازی دستگاه
- نوع مواد و غذایی که در محل پخته میشود
- میزان سرو غذا در هر وعده غذایی
با توجه به این موارد، حجم دستگاه چربی گیر مشخص میشود.
دستگاه چربی گیر پلیاتیلنی چه ویژگیهایی دارد؟
دستگاههای چربیزدایی پلیاتیلنی، با کمک مواد شیمیایی بسیار قوی ساخته میشوند. عمر این دستگاهها نسبتا بالا است و تقریبا تا چندسال نیازی به تعویض ندارند. در این دستگاهها برخلاف مدلهای فلزی، نیاز نیست نگران خوردگی یا زنگزدگی باشید. دستگاههایی که به منظور حذف چربی فاضلاب با کمک پلیاتیلن ساخته میشوند، با توجه به طراحی خاص و منحصربهفردی که دارند میتوانند چربیها و روغنهای موجود در فاضلاب را تا حد زیادی در خود جمع کنند. با گیرافتادن چربی در چربیگیر پلیاتیلنی، پساب خارج شده از دستگاه بدون هیچ ذرات چربی و روغنی وارد چاههای جذبی میشود.
از دستگاههای حذف چربی پلیاتیلنی میتوان در مراکز چون رستوران، آشپزخانههای صنعتی، شیرینیپزی و قنادی، تالار و سایر مکانهایی که در آنها پخت و پز انجام میشود استفاده کرد. با توجه به جنس مقاوم و طراحی خاص آنها، تا سالها برای حذف چربی از فاضلاب این مراکز کاربرد خواهند داشت.
علاوهبر این، دستگاههای چربیزدای پلیاتیلنی همچنین در مجتمعهای مسکونی و اداری، کارواش، هتل و مراکز اقامتی قابل استفاده هستند. مهمترین خصوصیت و مزیت این دستگاه، مقاومت بالای دیوارههای آن است که باعث شده برای نصب و به کارگیری آن نیاز به استفاده از سازههای نگهبان نباشد.
دستگاه چربی گیر فلزی چه مزایا و ویژگیهایی دارد؟
یکی دیگر از دستگاههایی که به منظور حذف چربی میتوان از آنها استفاده کرد، دستگاههای چربی گیر فلزی است. این دستگاهها عموما از جنس استیل ضدزنگ ساخته میشوند. این مدلها از بهترین مدلهای دستگاه چربیزدا برای مراکزی نظیر رستوران و آشپزخانه هستند. البته قیمت این دستگاهها نسبت به دستگاههای پلیاتیلنی بالاتر است و خرید آنها خیلی مقرون بهصرفه نیست. البته دستگاه چربی گیر فلزی مزایای فراوانی دارد. برای مثال هنگام استفاده از این دستگاهها، تاحدود زیادی هزینههای مربوط به تمیزکاری و زهکشی کاهش مییابد. زیرا دستگاه چربیزدای فلزی نسبت به مدلهای دیگر، به زهکشی و تمیزکاری کمتری نیاز دارد.
از دیگر مزایای مهم این دستگاه میتوان به کیفیت و قدرت بالای آن در حذف چربی فاضلابها اشاره کرد. این دستگاهها از یک مکانیزم بسیار قوی برای جداسازی چربی از فاضلاب برخوردار هستند. همچنین مقاومت بالایی در برابر فشار و نیروهای خارجی دارند که باعث افزایش طول عمر آنها میشود.
اگر برای رستوران یا مرکز اقامتی خود دنبال یک چربی گیر مناسب هستید که تا سالها خیالتان از کارکرد آن راحت باشد، بهتر است یک دستگاه چربی گیر استیل تهیه کنید. در مقابل کیفیت و قدرت بالای این دستگاه و همچنین عمر طولانی آن، قیمت این دستگاه بهصرفه است زیرا تا چند سال دیگر نیاز به تعویض و یا خرید دستگاه جدید جداساز چربی از فاضلاب ندارید.
یکی دیگر از مزایای دستگاه چربیزدای استیل، مقاومت بالای آن در برابر خوردگی است. استیل به کاررفته در ساخت این دستگاه در برابر هرگونه خوردگی مقاومت بالایی دارد. به این ترتیب امکان نشت فاضلاب به محل دیگر تاسیسات آشپزخانه به صفر خواهد رسید. با استفاده از این دستگاه، تا حدود زیادی میتوان از میزان بوهای بد و نامطبوع جلوگیری کرد.
دستگاه چربی گیر فایبرگلاس چه مزایایی دارد؟
گفتیم که یکی از جنسهایی که در ساخت دستگاه چربی گیر از آن استفاده میشود، فایبرگلاس است. استفاده از این ماده در ساخت دستگاه مزایای زیادی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم. حوضچههای چربی فایبرگلاسی، دستگاه چربی گیر رستوران را به طور کامل ایزوله کرده و از انتشار بوی نامطبوع جلوگیری میکنند. دیوارههای این دستگاه بسیار مستحکم است و میتوان با کمک سازه نگهبان آن را مدفون کرد. میتوان به راحتی آن را جابهجا کرد. در مقابل خوردگی توسط مواد شیمیایی مختلف مقاومت بسیار بالایی دارد. حمل و نصب آن راحت است و میتوان در محل پروژه آن را مونتاژ کرد. این دستگاه دارای یک سبد آشغالگیر است که میتوان آن را روزانه تمیزکاری و همچنین تعویض کرد. برای بازدید دورهای، در این دستگاه دو دریچه تعبیه شده است که بازدید آن را تسهیل میکند. به علت دارابودن یک پوشش ضداشعه ماوراءبنفش، این دستگاه دارای عمر بسیار طولانی است.
بدنه آن به قدری مستحکم است که نیاز به عایقکاری و تعمیر ندارد. همچنین دستگاه چربی گیر فایبرگلاسی، بالاترین میزان جداسازی چربی و فاضلاب را دارد. در ساخت این دستگاه یک ونت هوا تعبیه شده که بوی بد ناشی از لیزشدن چربی را دفع میکند.
چه هنگامی دستگاه چربی گیر نیاز به پمپکردن دارد؟
برای عملکرد بهتر دستگاه چربی گیر توصیه میشود هنگامی که 25 درصد از فضای آن توسط لایههای مواد غذائی و چربی اشغال شد، با پمپکردن اقدام به تخلیه این لایهها کنید. برای تخلیه کامل این لایهها به یک لایه عمیق آب پرفشار نیاز دارید. به طور کلی میزان پمپکردن دستگاه چربی گیر به عوامل زیر وابسته است:
- روش تمیزکردن: برای کاستن از حجم چربی و روغن در حل تخلیه، بهتر است قبل از شستن ظروف آشپزی آنها را تمیز کنید. برای مثال قبل از شستن قابلمههای پخت غذا، ابتدا مواد داخل آن را کاملا تخلیه کنید. با این کار از ورود این مواد به فاضلاب جلوگیری کرده و مانع تجمع آنها در دستگاه چربی گیر خواهید شد. همچنین مایعاتی که میزان چربی آنها بسیار بالا است و روغنهای یخزده به هیچ عنوان نباید به جریان فاضلاب وارد شوند.
- نوع غذاها: هر چه میزان چربی موجود در غذایی که پخته میشود، بیشتر باشد دستگاه به تعداد دفعات پمپکردن بیشتری نیاز دارد. در نتیجه غذاهایی نظیر گوشت، کره حیوانی و گیاهی و سسها میزان چربی بالاتری دارند و استفاده از آنها چربی بیشتری وارد دستگاه خواهد کرد.
- حجم غذا: میزان غذایی که در یک رستوران یا هتل تولید میشود، در حجم چربی فاضلاب آن تاثیرگذار است. برای مثال هنگام برگزاری مجالس و کنفرانسها، تعداد غذای بیشتری تولید میشود و به همین ترتیب حجم چربی واردشده به فاضلاب افزایش مییابد.
- اندازه گیرنده دستگاه چربی گیر: هر چه ابعاد گیرنده یک دستگاه چربیزدا کوچکتر باشد، آن دستگاه به دفعات بیشتری نیاز به پمپاژکردن دارد.
محل نصب دستگاه چربی گیر چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
دستگاه چربی گیر یکی از اجزای مهم هر آشپزخانه است. در نتیجه باید در جایی نصب شود که دسترسی به آن آسان باشد. انتخاب محل مناسب برای نصب و راهاندازی دستگاه برای بازدید، تخلیه چربیها و همچنین تعمیر دستگاه چربی گیر مهم است. باید این دستگاه را تا حد امکان در نزدیک مرکز تولید فاضلاب قرار دهید. با این کار، طول لولهکشی فاضلاب بسیار کاهش یافته و احتمال گرفتگی و انسداد نیز پایین میآید.
نکته دیگر در انتخاب محل نصب چربی گیر، دوربودن آن از وسایل نقلیه و عبور و مرور افراد است. بهتر است دستگاه چربیزدا را در مکانی نصب کنید که دمای بالایی دارد. در دمای بالا جداسازی فاضلاب راحتتر صورت میگیرد.
هنگام نصب دستگاه چربی گیر رستوران چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
گفتیم که یکی از تجهیزات مهم هر رستورانی، دستگاه چربی گیر است. هنگام نصب این دستگاه باید نکاتی را رعایت کرد تا بهترین عملکرد را داشته باشد. برای مثال، در هنگام نصب دستگاه چربیزدا باید آن را در عمق مناسب جاگذاری کنید. با انجام این کار، دستگاه به شیب مناسب برای لوله ورودی دست پیدا میکند. همچنین برای دستگاه چربیزدای رستوران باید یک فوندانسیون استاندارد و مستحکم اجرا کنید.
در نقاطی که سطح تراز آب بالا است، بهتر است تمهیداتی بیاندیشید که از غوطهورشدن دستگاه چربیزدا جلوگیری کند. این امر در مورد دستگاههایی که وزن کمتری دارند بسیار مهم است. پوشش خاک اطراف دستگاه چربی گیر باید ضخامت کافی داشته باشد، همچنین در صورت نیاز باید یک پوشش بتنی روی مخزن کار کنید.
برای نگهداری بهتر دستگاه میتوان از فلنجهای افقی کمک گرفت. با کمک فلنج، از قرارگیری دستگاه چربی گیر اطمینان کافی خواهید داشت در نتیجه از نشت فاضلاب به محل جلوگیری خواهید کرد. همچنین برای نگهداری مطمئنتر دستگاه میتوانید مخزن را با تسمه محکم کنید. علاوه بر این با بولتکردن پایههای مخزن به فوندانسیون قرارگیری دستگاه محکمتر صورت خواهد گرفت.
نکات مهم هنگام استفاده از دستگاه چربی گیر رستوران و آشپزخانه
دستگاه چربی گیر یکی از تجهیزات مهم هر رستوران و آشپزخانه است که هنگام استفاده از آن باید بسیار دقت کرد. رعایت یک سری نکات باعث افزایش طول عمر این دستگاه خواهد شد. بهتر است هر روز دستگاه را تمیزکاری کنید، این کار به خصوص برای بخش آشغالگیر دستگاه ضروری است و به کارکرد بهتر آن کمک میکند. از آنزیمها یا موادی نظیر آنها که ممکن است منجر به خروج چربی از مخزن دستگاه شوند خودداری کنید.
تمامی بخشهایی که بر عملکرد چربیزدایی دستگاه موثر هستند را مرتب کنترل و بررسی کنید. هیچگاه فاضلاب گرم را در سینک نریزید. باید صبر کنید تا دمای فاضلاب گرم کمی کاهش یابد و سپس آن را دفع کنید. این کار منجر به افزایش میزان کارآیی دستگاه چربی گیر خواهد شد. همچنین قبل از شستن ظروف، مواد غذایی مانده در آن را دور بریزید و سپس آنها را بشویید. با اینکار از گرفتگی و پرشدن دستگاه جلوگیری میکنید.
قیمت دستگاه چربی گیر به چه عواملی بستگی دارد؟
یکی از تجهیزات مهم برای رستوران، تالار و شرکتهای تولید مواد غذایی، دستگاه چربی گیر است. این دستگاهها در مدلها و جنسهای مختلفی تولید میشوند. حجم و ظرفیت این دستگاهها با توجه به نیاز این مراکز با هم متفاوت است، در نتیجه برای استعلام قیمت این دستگاه باید با کارشناسان فروش دستگاه چربی گیر شرکت تولیدکننده مشورت کنید. به طور کلی، با توجه به جنس بدنه به کاررفته در ساخت دستگاه چربی گیر قیمت آن از حدود 1500000 تومان به بالا است.
راهنمای خرید دستگاه چربی گیر
یکی از اجزای مهم رستوران و آشپزخانه، دستگاه چربی گیر است. هنگام خرید این دستگاه بهتر است مواردی که در ادامه گفته میشود را در نظر بگیرید. قبل از اقدام به خرید دستگاه، با مکانیزم عمل دستگاههای مختلف آشنایی داشته باشید. آشنایی با طرز کار دستگاه باعث میشود هنگام خرید آن دچار سردرگمی نشوید.
همچنین بهتر است قبل از خرید این دستگاه، با مدلهای مختلف آن آشنا باشید. آشنایی با مدلهای مختلف به شما کمک میکند بهترین و مناسبترین دستگاه چربی گیر را برای آشپزخانه یا رستوران خود خریداری کنید.
البته برای این کار میتوانید از پشتیبانی و مشورت با کارشناسان شرکتهای تولیدکننده این دستگاه کمک بگیرید. دانستن ابعاد دستگاه بسیار ضروری است. زیرا ابعاد دستگاه باید طوری باشد که بتوان برای آن محل نصب مناسبی پیدا کرد. همچنین اگر ابعاد دستگاه خیلی بزرگ باشد، حجم زیادی از فضای کاربردی رستوران و آشپزخانه را به فضای مرده و غیرقابل کاربرد تبدیل میکند.
هنگام خرید یک دستگاه چربیزدا باید نحوه محاسبه ظرفیت حوضچه چربی را بیاموزید. همچنین لازم است سایز لوله خروجی از آشپزخانه و لوله ورودی به چاه جذب یا اگوی شهری را بلد باشید. باید سایز لولهکشی را با تولیدکننده در میان بگذارید تا متناسب با آن دستگاه چربی گیر مناسب شما را تحویل دهد. آگاهی از نحوه نصب و راهاندازی دستگاه چربی گیر رستوران و آشپزخانه اهمیت بالایی دارد. باید دستگاهی را بخرید که کارکردن با آن را بلد باشید، در این صورت نیاز نیست برای تمام امور مربوط به دستگاه به تعمیرکار متوسل شوید.
جمعبندی
چربیهای یک بخش مهم فاضلاب صنایع غذایی و رستورانها هستند. میزان چربی در فاضلاب این بخشها نسبت به فاضلاب خانگی بسیار بیشتر است و باید تصفیه شود. در صورت عدم تصفیه فاصلاب و ورود چربیها به داخل شبکه فاضلاب شهری، ممکن است تجمع این چربیها باعث مسدودشدن شبکه فاضلاب شهری شود. با استفاده دستگاه چربی گیر در شرکتها دیگر نیاز به طی روند تصفیه چربیها توسط شهرداری نیست.
مراحل تصفیه چربیها از پساب در تصفیهخانههای شهرداری بسیار زیاد است و نیاز به هزینه بالایی دارد. با استفاده از دستگاه چربی گیر در مبدا تولید میتوان تا حدود زیادی از هزینه تصفیه کم کرد.