تصفیه فاضلاب شهری
یکی از مسائل پیچیده شهرهای بزرگ و به خصوص توسعه یافته که با افزایش میزان شهرنشینی تشدید شده است، اطمینان از دسترسی به آب آشامیدنی سالم برای شهروندان و در ادامه تصفیه فاضلاب شهری پیش از رها نمودن آن در طبیعت است. این تصفیه فاضلاب شهری میتواند در مقیاس یک شهر بزرگ متصل به شبکه جمعآوری فاضلاب و یا فاضلاب توليدي منازل، مراکز تجاري، و یا موسسات شهري (ادارات، سازمانها، موسسات آموزشي، هتلها و رستورانها، زندانها و…) باشد. با توجه به اينکه در اغلب مراکز مذکور حدود 80% آب مصرفي به فاضلاب تبديل ميشود، لذا 9/99% فاضلاب شامل آب بوده و تنها 1/0% آن را ناخالصيهاي جامد تشکيل ميدهد. اما همين درصد بسيار ناچيز در فاضلاب داراي حد زيادي از آلودگي است، به نحوي که 1000 ليتر فاضلاب تصفيه نشده قادر به آلودگي 40000 الي 60000 ليتر آب زیرزمینی ميباشد. خروجی این تصفیه خانهها نه تنها شامل استفاده مجدد از این آبها برای مصارف صنعتی و کشاورزی، و جلوگیری از آلودگی محیط زیست و بروز خطرات بهداشتی متعاقب آن میگردد، بلکه میتواند شامل تولید انرژی پاک و کودهای کشاورزی نیز باشد.
شرکت تمدن تصفیه با به کارگیری دانش روز دنیا، استفاده از تکنولوژی مدرن و تیمی مجرب، اقدام به تصفیه فاضلاب شهری در مجموعههای مختلف نموده و درصدد مرتفع ساختن مشکلات زیستمحیطی کشور در زمینه آب و فاضلاب است. همچنین با استفاده مجدد از این فاضلاب تصفیه شده در زمینه کشاورزی و آبیاری فضای سبز در سازمانهای مختلف کمک شایانی به بحران کم آبی بنماید.
ویژگیهای فاضلاب شهری
این فاضلاب معمولا متشکل از آب مورد استفاده برای مصارف بهداشتی توالتها، آب مورد استفاده به منظور شستشو (حمام، لباسشویی، شستن ظروف و مصارف آشپزخانه و …)، مواد شوینده و صابون میباشد که می بایست با راه اندازی سیستم تصفیه فاضلاب شهری آلاینده های آن حذف گردد. فاضلاب شهری میتواند تنها شامل موارد ذکر شده باشد و یا میتواند در ترکیب با روانابهای سطحی باشد که حاوی دانههای شن، ماسه و ذرات موجود در سطح خیابانها هستند. سیستمهای فاصلابی که به جمعآوری روانابهای سطحی نیز میپردازند، معمولا برای جلوگیری از وقوع سیلاب در شهرها نیز به کار میروند. هر یک از این روشها دارای مزایا و معایب خاصی هستند، برای نمونه سیستم فاضلاب شهری پوشش دهنده روانابهای سطحی نیاز به لولههایی با قطر بیشتر خواهد داشت.
ویژگیهای فاضلاب شهری تا حد زیادی وابسته به موقعیت آن است. سبک زندگی شهری، و نوع شرکتهای صنعتی و یا سازمانها نقش قابل توجهی در وضعیت فاضلاب دارد. ویژگیهای فیزیکی فاضلاب شهری شامل مواردی چون بو، رنگ، دما، کدورت و محتویات جامد آن است. رنگ و بو تا حدود زیادی متاثر از نوع فاضلاب ورودی است. دمای بالاتر فاضلاب که ناشی از ورود آبهای گرم وحدهای مسکونی است میتواند محیط مستعدتری را برای رشد باکتریها فراهم سازد. ویژگیهای شیمیایی آن نیز شامل میزان مواد آلی، نیتروژن، فسفر، کلراید، سولفور، مواد قلیایی، فلزهای سنگین و گازها است.
وجود آلودگیهای میکروبی و آلودگیهای دیگر نظیر ویروسها و انگلها یکی از بارزترین ویژگیهای این فاضلاب میباشد که نیاز هرچه بیشتر به سیستم تصفیه فاضلاب شهری را آشکار می سازد. منشا این باکتریها میتواند باکتریهای موجود در خاک باشد که از طریق روانابها وارد فاضلاب میگردند، و یا میتواند منشا آن انسانها و یا حیوانات باشد. بروز اپیدمیهای بیماری در قرن 19 موجب ایجاد سیستمهای جمعآوری آبهای فاضلاب خانگی و روانابها شهری و تصفیه فاضلاب شهری در اروپا گردید. برای نمونه طول شبکه جمعآوری فاضلاب در شهر پاریس از 150 کیلومتر در سال 1853 به 900 کیلومتر در سال 1890 افزایش یافت. لازم به ذکر است که نخستین تصفیه خانههای فاضلاب شهری محدود به استفاده از خاکهای ماسهای برای تصفیه فاضلاب شهری بود اما با بهبود تکنولوژی و افزایش آگاهی در حفظ محیطزیست از سال 1970 به بعد قوانینی در این حوزه برای انجام هرچه کامل تر تصفیه فاضلاب شهری اتخاذ گردید.
شاخصهای تعریف شده برای کنترل فاضلاب پیش از رها شدن آن در محیط زیست شامل موارد زیر است:
- مقدار ذرات معلق (Suspended Matter [SM]): این ذرات را میتوان با استفاده از فیلترهای با تخلخل 1.2 میکرومتری از آب جدا نمود و حدودا شامل 25% مواد معدنی و 75% مواد آلی هستند. معمولا بین 40 تا 100 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید به کمتر از 35 میلیگرم کاهش یابد.
- میزان اکسیژن شیمیایی مورد نیاز (Chemical Oxygen Demand [COD]): این اکسیژن جهت اکسیداسیون آلودگیهای آلی محلول در فاضلاب با استفاده از اکسیدکننده قوی پتاسیم دیکرومات (potassium dichromate) در محیطی اسیدی، در دمای 150 درجه سلسیوس برای مدت 2 ساعت انجام میپذیرد. معمولا بین 300 تا 1000 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید بعد از تصفیه فاضلاب به کمتر از 125 میلیگرم کاهش یابد.
- میزان اکسیژن بیولوژیکی مورد نیاز برای 5 روز (Biological Oxygen Demand [BOD5]): میزان اکسیژن مصرفی توسط باکتریها در 5 روز جهت تخریب ماده آلی زیست تخریبپذیر. معمولا بین 250 تا 500 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید پس از تصفیه فاضلاب به کمتر از 25 میلیگرم کاهش یابد.
- مقدار نیتروژن آلی و ازت آلومینیوم (Nitrogen Kjeldahl [NK]): کل نیتروژن آلی (شامل اوره، اسیدهای آمینه، پروتئینها و…) و ازت آمونیوم را در نظر میگیرد. معمولا بین 30 تا 100 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید پس از تصفیه فاضلاب به کمتر از 10 درصد کل فاضلاب کاهش یابد.
- مقدار نیتروژن محلی (Nitrogen global [NGL]): مقدار کل نیتروژن آلی و آمونیاک. معمولا بین 30 تا 100 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید پس از تصفیه فاضلاب به کمتر از 10 میلیگرم کاهش یابد.
- مقدار فسفر (Total phosphorus [Pt]): شامل فسفرهای آلی و غیرآلی. معمولا بین 5 تا 15 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید پس از تصفیه فاضلاب به کمتر از 1 میلیگرم کاهش یابد.
تصفیه فاضلاب شهری
تصفیه فاضلاب شهری شامل مجموعهای از فرآیندهای جداسازی، اصلاح، حذف و از بین بردن مواد خطرناک و بیماریزای محلول یا معلق در آب است که به منظور کاهش تهدیدات آن برای سلامت عمومی قبل از رهاسازی آن به محیطزیست انجام میشود. همچنین، این تعریف به معنای این است که ناخالصیها، آلودگیها، و مواد جامد بایستی به طور ایمن و بدون آسیب رساندن به انسانها و محیط زیست جمعآوری، کنترل و دفن گردد. بطور کلی روشهای تصفیه فاضلاب را میتوان به ۳ دسته اصلی فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی تقسیم بندی نمود که به ترتیب در تصفیه خانه ها به منظور تصفیه فاضلاب به کار میروند. براساس ترکیب، ویژگیها، و مقدار آلودگیها روش تصفیه انتخاب میگردد. روش بیولوژیکی در تصفیه فاضلاب شهری در اولویت اول قرار داشته و روشهای فیزیکی و شیمیایی مکمل آن هستند.
1-روشهای فیزیکی
بدلیل سادگی این فرآیند، روشهای فیزیکی اولین روشهای مورد استفاده در تصفیه فاضلاب شهری بودهاند. هزینه آن به نسبت دیگر روشها، کمتر است و همواره سعی شده تا از حداکثر توان این روش استفاده شود. آشغالگیری، دانهگیری، تهنشینی، شناورسازی، چربیگیری (هوادهی) و فیلتراسیون همگی نمونههایی از روش های فیزیکی در پکیج تصفیه فاضلاب شهری میباشند. در این روشها به جداسازی ذرات درشتی چون خاک و ماسه، استخوانها، پلاستیکها و گیاهان، قوطیها و مواد اینچنینی اقدام میشود. حذف این مواد به حفاظت از دستگاههای مورد استفاده در مراحل بعد کمک شایانی میکند. این مواد در نهایت به محلهای دفن زباله برده خواهد شد.
2- روشهای بیولوژیکی
به آن دسته از روشهایی که در آنها از فرآیندهای بیولوژیکی برای تصفیه فاضلاب شهری استفاده میشود، روشهای بیولوژیکی میگویند. سهم عمدهای از آلایندههای فاضلابهای شهری را مواد آلی تشکیل میدهند و بنابراین امروزه از روشهای بیولوژیکی بطور گستردهای در پکیج تصفیه فاضلاب استفاده میگردد. در این روشها، میکروارگانیسمها (بویژه باکتریها) نقش اصلی را درفرآیند تصفیه درون پکیج تصفیه فاضلاب برعهده دارند؛ چرا که آنها با استفاده از مکانیزم های درونی خود مواد آلی موجود در فاضلاب را جذب کرده و از آن برای تولید سلول جدید و کسب انرژی استفاده میکنند. روشهای بیولوژیکی قادرند با هزینهای پایین، طیف گستردهای از آلایندهها را مورد تصفیه قرار دهند.
واکنشهای شیمیایی اصلی آلودگیهای نیتروژنی در فاضلاب شهری شامل موارد زیر است:
- تبدیل نیتروژن آلی به نیتروژن آمونیاک توسط برخی باکتریها (Ammonification)؛
- ادغام نیتروژن آمونیاک توسط برخی باکتریها به نوعی از نیتروژن آلی مورد استفاده توسط نوعی دیگر از باکتریها (Assimilation)؛
- تبدیل نیتروژن آلی ایجاد شده در مرحله قبل به نیترات NO3 با کمک نوعی دیگر از باکتریها.
این واکنشها در حضور اکسیژن رخ خواهند داد. در نهایت توسط برخی دیگر از باکتریها این نیترات در محیطی بدون حضور اکسیژن و با افزودن متانول به نیتروژن، به دیاکسیدکربن و آب تبدیل میگردد. فرآیند مشابهی نیز برای حذف آلودگیهای ناشی از فسفر در تصفیه فاضلاب استفاده میشود که برای ارضای استانداردهای بینالمللی کافی نبوده و در کنار آن از FeCl3 جهت واکنش با فسفر استفاده میشود.
3-روشهای شیمیایی
دراین روش از تصفیه فاضلاب شهری، فرآیند جداسازی یا تبدیل مواد آلاینده، به کمک افزودن موادشیمیایی و در نتیجه واکنشهای شیمیایی آن مواد صورت میگیرد. پیچیدگی در این فرآیندها بیش از روشهای فیزیکی بوده و سبب دشواری نسبی در بهرهبرداری از آن میگردد. همچنین هزینه خرید و نگهداری مواد شیمیایی مورد نیاز در برخی موارد بزرگترین مانع در کاربرد فرآیندهای شیمیایی است. رسوب نمودن شیمیایی (انعقاد و لختهسازی) و گندزدایی با کلر و ترکیبات آن از مهمترین روشهای شیمیایی مورد استفاده در تصفیه فاضلاب هستند. برخی ترکیبات خاص نیز با ایجاد پیوند قطبی منجر به حذف برخی آلایندهها در پکیج تصفیه فاضلاب شهری خواهند شد.
فرآیندهای تصفیه فاضلاب شهری
فرایندهای تصفیه فاضلاب شهری بر اساس کمیت و نوع آلایندههای موجود در آن و همچنین درجه تصفیه فاضلاب مورد نظر انتخاب میگردد. در حقیقت فاضلابی که پس از تصفیه به مصرف آبیاری در کشاورزی میرسد، با فاضلابی که پس از تصفیه به آبهای سطحی تخلیه میگردد، دارای روشهای تصفیه متفاوتی هستند. و یا روش تصفیه فاضلابی با دبی m31 در روز با سیستم تصفیه فاضلاب با دبی m31 در ثانیه نمیتوانند مشابه باشند. در ادامه برخی از متداول ترین واحدهای تصفیه فاضلاب که در اغلب سیستم های تصفیه فاضلاب شهری به کار میروند، با توجه به ترتیب قرارگیری آنها در تصفیهخانه بررسی شدهاند.
- آشغالگیر
اولین و یکی از قدیمیترین واحدهای عملیاتی موجود در پکیج تصفیه خانه فاضلاب، واحد آشغالگیری است. آشغالگیرها دارای سه اندازه متداول یعنی آشغالگیرهای درشت (اندازه منافذ 75 تا 150 میلیمتر)، آشغالگیرهای متوسط (اندازه منافذ 20 تا 50 میلیمتر) و آشغالگیرهای ریز (اندازه منافذ کوچکتر از 20 میلیمتر) در تصفیه مقدماتی فاضلاب استفاده میشود. آشغالگیرهای درشت به منظور حفاظت پمپ ها، شیرها، خطوط لوله و دیگر ضمائم در برابر آسیب یا انسداد به وسیله چوب، قوطی، میوه و یا دیگر اشیای درشت به کار میروند و دلیل استفاده از این واحد پیش از دیگر واحدهای تصفیه همین موضوع است. در برخی از پکیج های تصفیه فاضلاب از آشغالگیر ریز بعد از آشغالگیر درشت به منظور حذف بیشتر جامدات معلق استفاده می شود. این آشغالهای بزرگ به صورت دستی و یا با استفاده از ماشینآلات خودکار از این واحد خارج میشود. موارد مهم در طراحی این بخش شامل مقاومت صفحه توری مورد استفاده، پایداری آن در برابر خوردگی، سرعت جریان در لوله (به نحوی که از جمعشدن و رسوب آلایندهها جلوگیری شود)، و کاهش فشار ناشی از عبور آب از این واحد است.
- دانهگیری
برای حذف مواد دانهای نظیر شن، ماسه، پوست تخممرغ، تفاله چای و … که خود به خود و به آسانی تجزیه نمیگردد؛ از این واحد در سیستم تصفیه فاضلاب شهری استفاده میشود. مناسبترین روش برای رسیدن به این هدف، کاهش و کنترل سرعت جریان در محدوده 0.2 تا 0.4 متر بر ثانیه میباشد که منجر به تهنشینی این مواد قبل از ورود به تصفی خانه فاضلاب خواهد شد و دیگر مواد جامد به واحد تصفیه بعدی خواهد رفت. اهداف جانبی دیگر دانهگیری شامل حفاظت از تجهیزات مکانیکی و اجتناب از فرسایش آنها، جلوگیری از گرفتگی لولهها و کانالها، و جلوگیری از ازدیاد لجن اولیه و ثانویه به منظور کاهش ظرفیت تغلیظ و هضم لجن است.
- تهنشینی و شناورسازی
فاضلاب در این مرحله شامل آلایندههایی است که در صورت کاهش سرعت جریان میتوانند تهنشین شده و یا روی آب شناور شوند. این بخش در سه مرحله اصلی انجام میپذیرد که شامل تهنشینی اولیه، هوادهی، و تهنشینی ثانویه است. مخازن تهنشینی اولیه به صورت مستطیل شکل یا بیشتر دایرهای بوده و اندازه آنها به گونهای است که موجب تسهیل فرآیند ذکرشده در پکیج تصفیه خانه فاضلاب خواهند شد. مواد تهنشین شده و شناور در این واحد با کمک تیغههایی از زیر و سطح مخزن تخلیه میشود. تا 65 درصد از مواد جامد معلق و 35 درصد BOD5 ورودی به تصفیه خانه فاضلاب در حوضچه تهنشینی اولیه جدا میشود. خصوصیات و نحوه نشست آلایندههای موجود در فاضلاب، مهمترین شاخص تاثیرگذار بر طراحی این واحد است. سپس در مرحله هوادهی به جداسازی آلایندههای محلول در آب که به وسیله تهنشینی و شناورسازی از فاضلاب جدا نمیشوند، پرداخته خواهد شد. این مواد جامد محلول دارای ابعادی به بزرگی 200 میلیمیکرون هستند! در نهایت و پیش از ورود فاضلاب به مرحله تصفیه بیولوژیکی لازم است تا دیگر مواد جامد موجود در آب که بخشی از آنها به صورت آلی نیز میباشند نیز از فاصلاب جدا شود تا از انقاد آنها با یکدیگر و تشکیل ذرات بزرگتر جلوگیری شود. مواد تهنشین شده در این واحد دارای غلظت کمتری هستند.
تصفیه فاضلاب شهری
یکی از مسائل پیچیده شهرهای بزرگ و به خصوص توسعهیافته که با افزایش میزان شهرنشینی تشدید شده است، اطمینان از دسترسی به آب آشامیدنی سالم برای شهروندان و در ادامه تصفیه فاضلاب شهری پیش از رها نمودن آن در طبیعت است. این تصفیه فاضلاب شهری میتواند در مقیاس یک شهر بزرگ متصل به شبکه جمعآوری فاضلاب و یا فاضلاب توليدي منازل، مراکز تجاري، و یا موسسات شهري (ادارات، سازمانها، موسسات آموزشي، هتلها و رستورانها، زندانها و…) باشد. با توجه به اينکه در اغلب مراکز مذکور حدود 80% آب مصرفي به فاضلاب تبديل ميشود، لذا 9/99% فاضلاب شامل آب بوده و تنها 1/0% آن را ناخالصيهاي جامد تشکيل ميدهد. اما همين درصد بسيار ناچيز در فاضلاب داراي حد زيادي از آلودگي است، به نحوي که 1000 ليتر فاضلاب تصفيه نشده قادر به آلودگي 40000 الي 60000 ليتر آب زیرزمینی ميباشد. خروجی این تصفیه خانهها نه تنها شامل استفاده مجدد از این آبها برای مصارف صنعتی و کشاورزی، و جلوگیری از آلودگی محیط زیست و بروز خطرات بهداشتی متعاقب آن میگردد، بلکه میتواند شامل تولید انرژی پاک و کودهای کشاورزی نیز باشد.
شرکت تمدن تصفیه با به کارگیری دانش روز دنیا، استفاده از تکنولوژی مدرن و تیمی مجرب، اقدام به تصفیه فاضلاب شهری در مجموعههای مختلف نموده و درصدد مرتفع ساختن مشکلات زیستمحیطی کشور در زمینه آب و فاضلاب است. همچنین با استفاده مجدد از این فاضلاب تصفیه شده در زمینه کشاورزی و آبیاری فضای سبز در سازمانهای مختلف کمک شایانی به بحران کم آبی بنماید.
ویژگیهای فاضلاب شهری
این فاضلاب معمولا متشکل از آب مورد استفاده برای مصارف بهداشتی توالتها، آب مورد استفاده به منظور شستشو (حمام، لباسشویی، شستن ظروف و مصارف آشپزخانه و …)، مواد شوینده و صابون میباشد که می بایست با راه اندازی سیستم تصفیه فاضلاب شهری آلاینده های آن حذف گردد. فاضلاب شهری میتواند تنها شامل موارد ذکر شده باشد و یا میتواند در ترکیب با روانابهای سطحی باشد که حاوی دانههای شن، ماسه و ذرات موجود در سطح خیابانها هستند. سیستمهای فاصلابی که به جمعآوری روانابهای سطحی نیز میپردازند، معمولا برای جلوگیری از وقوع سیلاب در شهرها نیز به کار میروند. هر یک از این روشها دارای مزایا و معایب خاصی هستند، برای نمونه سیستم فاضلاب شهری پوشش دهنده روانابهای سطحی نیاز به لولههایی با قطر بیشتر خواهد داشت.
ویژگیهای فاضلاب شهری تا حد زیادی وابسته به موقعیت آن است. سبک زندگی شهری، و نوع شرکتهای صنعتی و یا سازمانها نقش قابل توجهی در وضعیت فاضلاب دارد. ویژگیهای فیزیکی فاضلاب شهری شامل مواردی چون بو، رنگ، دما، کدورت و محتویات جامد آن است. رنگ و بو تا حدود زیادی متاثر از نوع فاضلاب ورودی است. دمای بالاتر فاضلاب که ناشی از ورود آبهای گرم وحدهای مسکونی است میتواند محیط مستعدتری را برای رشد باکتریها فراهم سازد. ویژگیهای شیمیایی آن نیز شامل میزان مواد آلی، نیتروژن، فسفر، کلراید، سولفور، مواد قلیایی، فلزهای سنگین و گازها است.
وجود آلودگیهای میکروبی و آلودگیهای دیگر نظیر ویروسها و انگلها یکی از بارزترین ویژگیهای این فاضلاب میباشد که نیاز هرچه بیشتر به سیستم تصفیه فاضلاب شهری را آشکار می سازد. منشا این باکتریها میتواند باکتریهای موجود در خاک باشد که از طریق روانابها وارد فاضلاب میگردند، و یا میتواند منشا آن انسانها و یا حیوانات باشد. بروز اپیدمیهای بیماری در قرن 19 موجب ایجاد سیستمهای جمعآوری آبهای فاضلاب خانگی و روانابها شهری و تصفیه فاضلاب شهری در اروپا گردید. برای نمونه طول شبکه جمعآوری فاضلاب در شهر پاریس از 150 کیلومتر در سال 1853 به 900 کیلومتر در سال 1890 افزایش یافت. لازم به ذکر است که نخستین تصفیه خانههای فاضلاب شهری محدود به استفاده از خاکهای ماسهای برای تصفیه فاضلاب شهری بود اما با بهبود تکنولوژی و افزایش آگاهی در حفظ محیطزیست از سال 1970 به بعد قوانینی در این حوزه برای انجام هرچه کامل تر تصفیه فاضلاب شهری اتخاذ گردید.
شاخصهای تعریف شده برای کنترل فاضلاب پیش از رها شدن آن در محیط زیست شامل موارد زیر است:
- مقدار ذرات معلق (Suspended Matter [SM]): این ذرات را میتوان با استفاده از فیلترهای با تخلخل 1.2 میکرومتری از آب جدا نمود و حدودا شامل 25% مواد معدنی و 75% مواد آلی هستند. معمولا بین 40 تا 100 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید به کمتر از 35 میلیگرم کاهش یابد.
- میزان اکسیژن شیمیایی مورد نیاز (Chemical Oxygen Demand [COD]): این اکسیژن جهت اکسیداسیون آلودگیهای آلی محلول در فاضلاب با استفاده از اکسیدکننده قوی پتاسیم دیکرومات (potassium dichromate) در محیطی اسیدی، در دمای 150 درجه سلسیوس برای مدت 2 ساعت انجام میپذیرد. معمولا بین 300 تا 1000 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید بعد از تصفیه فاضلاب به کمتر از 125 میلیگرم کاهش یابد.
- میزان اکسیژن بیولوژیکی مورد نیاز برای 5 روز (Biological Oxygen Demand [BOD5]): میزان اکسیژن مصرفی توسط باکتریها در 5 روز جهت تخریب ماده آلی زیست تخریبپذیر. معمولا بین 250 تا 500 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید پس از تصفیه فاضلاب به کمتر از 25 میلیگرم کاهش یابد.
- مقدار نیتروژن آلی و ازت آلومینیوم (Nitrogen Kjeldahl [NK]): کل نیتروژن آلی (شامل اوره، اسیدهای آمینه، پروتئینها و…) و ازت آمونیوم را در نظر میگیرد. معمولا بین 30 تا 100 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید پس از تصفیه فاضلاب به کمتر از 10 درصد کل فاضلاب کاهش یابد.
- مقدار نیتروژن محلی (Nitrogen global [NGL]): مقدار کل نیتروژن آلی و آمونیاک. معمولا بین 30 تا 100 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید پس از تصفیه فاضلاب به کمتر از 10 میلیگرم کاهش یابد.
- مقدار فسفر (Total phosphorus [Pt]): شامل فسفرهای آلی و غیرآلی. معمولا بین 5 تا 15 میلیگرم ذرت معلق در هر لیتر فاضلاب وجود دارد که باید پس از تصفیه فاضلاب به کمتر از 1 میلیگرم کاهش یابد.
تصفیه فاضلاب شهری
تصفیه فاضلاب شهری شامل مجموعهای از فرآیندهای جداسازی، اصلاح، حذف و از بین بردن مواد خطرناک و بیماریزای محلول یا معلق در آب است که به منظور کاهش تهدیدات آن برای سلامت عمومی قبل از رهاسازی آن به محیطزیست انجام میشود. همچنین، این تعریف به معنای این است که ناخالصیها، آلودگیها، و مواد جامد بایستی به طور ایمن و بدون آسیب رساندن به انسانها و محیطزیست جمعآوری، کنترل و دفن گردد. بطور کلی روشهای تصفیه فاضلاب را میتوان به ۳ دسته اصلی فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی تقسیمبندی نمود که به ترتیب در تصفیهخانهها به منظور تصفیه فاضلاب به کار میروند. براساس ترکیب، ویژگیها، و مقدار آلودگیها روش تصفیه انتخاب میگردد. روش بیولوژیکی در تصفیه فاضلاب شهری در اولویت اول قرار داشته و روشهای فیزیکی و شیمیایی مکمل آن هستند.
1-روشهای فیزیکی
بدلیل سادگی این فرآیند، روشهای فیزیکی اولین روشهای مورد استفاده در تصفیه فاضلاب شهری بودهاند. هزینه آن به نسبت دیگر روشها، کمتر است و همواره سعی شده تا از حداکثر توان این روش استفاده شود. آشغالگیری، دانهگیری، تهنشینی، شناورسازی، چربیگیری (هوادهی) و فیلتراسیون همگی نمونههایی از روش های فیزیکی در پکیج تصفیه فاضلاب شهری میباشند. در این روشها به جداسازی ذرات درشتی چون خاک و ماسه، استخوانها، پلاستیکها و گیاهان، قوطیها و مواد اینچنینی اقدام میشود. حذف این مواد به حفاظت از دستگاههای مورد استفاده در مراحل بعد کمک شایانی میکند. این مواد در نهایت به محلهای دفن زباله برده خواهد شد.
2- روشهای بیولوژیکی
به آن دسته از روشهایی که در آنها از فرآیندهای بیولوژیکی برای تصفیه فاضلاب شهری استفاده میشود، روشهای بیولوژیکی میگویند. سهم عمدهای از آلایندههای فاضلابهای شهری را مواد آلی تشکیل میدهند و بنابراین امروزه از روشهای بیولوژیکی بطور گستردهای در پکیج تصفیه فاضلاب استفاده میگردد. در این روشها، میکروارگانیسمها (بویژه باکتریها) نقش اصلی را درفرآیند تصفیه درون پکیج تصفیه فاضلاب برعهده دارند؛ چرا که آنها با استفاده از مکانیزم های درونی خود مواد آلی موجود در فاضلاب را جذب کرده و از آن برای تولید سلول جدید و کسب انرژی استفاده میکنند. روشهای بیولوژیکی قادرند با هزینهای پایین، طیف گستردهای از آلایندهها را مورد تصفیه قرار دهند.
واکنشهای شیمیایی اصلی آلودگیهای نیتروژنی در فاضلاب شهری شامل موارد زیر است:
- تبدیل نیتروژن آلی به نیتروژن آمونیاک توسط برخی باکتریها (Ammonification)؛
- ادغام نیتروژن آمونیاک توسط برخی باکتریها به نوعی از نیتروژن آلی مورد استفاده توسط نوعی دیگر از باکتریها (Assimilation)؛
- تبدیل نیتروژن آلی ایجاد شده در مرحله قبل به نیترات NO3 با کمک نوعی دیگر از باکتریها.
این واکنشها در حضور اکسیژن رخ خواهند داد. در نهایت توسط برخی دیگر از باکتریها این نیترات در محیطی بدون حضور اکسیژن و با افزودن متانول به نیتروژن، به دیاکسیدکربن و آب تبدیل میگردد. فرآیند مشابهی نیز برای حذف آلودگیهای ناشی از فسفر در تصفیه فاضلاب استفاده میشود که برای ارضای استانداردهای بینالمللی کافی نبوده و در کنار آن از FeCl3 جهت واکنش با فسفر استفاده میشود.
3-روشهای شیمیایی
دراین روش از تصفیه فاضلاب شهری، فرآیند جداسازی یا تبدیل مواد آلاینده، به کمک افزودن موادشیمیایی و در نتیجه واکنشهای شیمیایی آن مواد صورت میگیرد. پیچیدگی در این فرآیندها بیش از روشهای فیزیکی بوده و سبب دشواری نسبی در بهرهبرداری از آن میگردد. همچنین هزینه خرید و نگهداری مواد شیمیایی مورد نیاز در برخی موارد بزرگترین مانع در کاربرد فرآیندهای شیمیایی است. رسوب نمودن شیمیایی (انعقاد و لختهسازی) و گندزدایی با کلر و ترکیبات آن از مهمترین روشهای شیمیایی مورد استفاده در تصفیه فاضلاب هستند. برخی ترکیبات خاص نیز با ایجاد پیوند قطبی منجر به حذف برخی آلایندهها در پکیج تصفیه فاضلاب شهری خواهند شد.
فرآیندهای تصفیه فاضلاب شهری
فرایندهای تصفیه فاضلاب شهری بر اساس کمیت و نوع آلایندههای موجود در آن و همچنین درجه تصفیه فاضلاب مورد نظر انتخاب میگردد. در حقیقت فاضلابی که پس از تصفیه به مصرف آبیاری در کشاورزی میرسد، با فاضلابی که پس از تصفیه به آبهای سطحی تخلیه میگردد، دارای روشهای تصفیه متفاوتی هستند. و یا روش تصفیه فاضلابی با دبی m31 در روز با سیستم تصفیه فاضلاب با دبی m31 در ثانیه نمیتوانند مشابه باشند. در ادامه برخی از متداول ترین واحدهای تصفیه فاضلاب که در اغلب سیستم های تصفیه فاضلاب شهری به کار میروند، با توجه به ترتیب قرارگیری آنها در تصفیهخانه بررسی شدهاند.
- آشغالگیر
اولین و یکی از قدیمیترین واحدهای عملیاتی موجود در پکیج تصفیه خانه فاضلاب، واحد آشغالگیری است. آشغالگیرها دارای سه اندازه متداول یعنی آشغالگیرهای درشت (اندازه منافذ 75 تا 150 میلیمتر)، آشغالگیرهای متوسط (اندازه منافذ 20 تا 50 میلیمتر) و آشغالگیرهای ریز (اندازه منافذ کوچکتر از 20 میلیمتر) در تصفیه مقدماتی فاضلاب استفاده میشود. آشغالگیرهای درشت به منظور حفاظت پمپ ها، شیرها، خطوط لوله و دیگر ضمائم در برابر آسیب یا انسداد به وسیله چوب، قوطی، میوه و یا دیگر اشیای درشت به کار میروند و دلیل استفاده از این واحد پیش از دیگر واحدهای تصفیه همین موضوع است. در برخی از پکیج های تصفیه فاضلاب از آشغالگیر ریز بعد از آشغالگیر درشت به منظور حذف بیشتر جامدات معلق استفاده می شود. این آشغالهای بزرگ به صورت دستی و یا با استفاده از ماشینآلات خودکار از این واحد خارج میشود. موارد مهم در طراحی این بخش شامل مقاومت صفحه توری مورد استفاده، پایداری آن در برابر خوردگی، سرعت جریان در لوله (به نحوی که از جمعشدن و رسوب آلایندهها جلوگیری شود)، و کاهش فشار ناشی از عبور آب از این واحد است.
- دانهگیری
برای حذف مواد دانهای نظیر شن، ماسه، پوست تخممرغ، تفاله چای و … که خود به خود و به آسانی تجزیه نمیگردد؛ از این واحد در سیستم تصفیه فاضلاب شهری استفاده میشود. مناسبترین روش برای رسیدن به این هدف، کاهش و کنترل سرعت جریان در محدوده 0.2 تا 0.4 متر بر ثانیه میباشد که منجر به تهنشینی این مواد قبل از ورود به تصفی خانه فاضلاب خواهد شد و دیگر مواد جامد به واحد تصفیه بعدی خواهد رفت. اهداف جانبی دیگر دانهگیری شامل حفاظت از تجهیزات مکانیکی و اجتناب از فرسایش آنها، جلوگیری از گرفتگی لولهها و کانالها، و جلوگیری از ازدیاد لجن اولیه و ثانویه به منظور کاهش ظرفیت تغلیظ و هضم لجن است.
- تهنشینی و شناورسازی
فاضلاب در این مرحله شامل آلایندههایی است که در صورت کاهش سرعت جریان میتوانند تهنشین شده و یا روی آب شناور شوند. این بخش در سه مرحله اصلی انجام میپذیرد که شامل تهنشینی اولیه، هوادهی، و تهنشینی ثانویه است. مخازن تهنشینی اولیه به صورت مستطیل شکل یا بیشتر دایرهای بوده و اندازه آنها به گونهای است که موجب تسهیل فرآیند ذکرشده در پکیج تصفیه خانه فاضلاب خواهند شد. مواد تهنشین شده و شناور در این واحد با کمک تیغههایی از زیر و سطح مخزن تخلیه میشود. تا 65 درصد از مواد جامد معلق و 35 درصد BOD5 ورودی به تصفیه خانه فاضلاب در حوضچه تهنشینی اولیه جدا میشود. خصوصیات و نحوه نشست آلایندههای موجود در فاضلاب، مهمترین شاخص تاثیرگذار بر طراحی این واحد است. سپس در مرحله هوادهی به جداسازی آلایندههای محلول در آب که به وسیله تهنشینی و شناورسازی از فاضلاب جدا نمیشوند، پرداخته خواهد شد. این مواد جامد محلول دارای ابعادی به بزرگی 200 میلیمیکرون هستند! در نهایت و پیش از ورود فاضلاب به مرحله تصفیه بیولوژیکی لازم است تا دیگر مواد جامد موجود در آب که بخشی از آنها به صورت آلی نیز میباشند نیز از فاصلاب جدا شود تا از انقاد آنها با یکدیگر و تشکیل ذرات بزرگتر جلوگیری شود. مواد تهنشین شده در این واحد دارای غلظت کمتری هستند.
مخزن تهنشینی اولیه
- تصفیه بیولوژیکی فاضلاب
فاضلاب خروجی از واحدهای تصفیه اولیه دارای مواد آلی محلول زیادی چون فاضلاب انسانی، مواد غذایی، صابونها و مواد شوینده است که ورود آنها به محیط سبب آلودگی شدید خواهد شد و بایستی از جریان فاضلاب حذف شود. تصفیه بیولوژیکی، در حقیقت تبدیل مواد آلی محلول شامل شکر، چربی و مولکولهای کربن آلی به کمک باکتریها و تکیاختهها (توده میکروارگانیسمها) و جداسازی آنها از جریان فاضلاب به کمک تهنشین نمودن آنها میباشد. تصفیه بیولوژیکی شامل تانک هوادهی و سپس تهنشینی است. سیستم تصفیه فاضلاب بیولوژیکی متداول برای فاضلاب جوامع شهری اغلب شامل انواع سیستمهای لجن فعال، برکههای تثبیت، لاگونهای هوادهی یا فیلترهای چکنده میباشد. پساب خروجی از سیستم تصفیه بیولوژیکی، پس از گندزدایی قابلیت استفاده جهت آبیاری زمینهای کشاورزی را دارا میباشد. برای رسیدن به درجات بیشتر تصفیه معمولا از سیستمهای حذف ازت و فسفر و همچنین تصفیه پیشرفته استفاده میشود.
لجن تهنشین شده در واحدهای تهنشینی پکیج تصفیه فاضلاب بایستی جهت دفع مراحلی را طی نماید که در ادامه بررسی می شوند.
کارکردهای پکیج تصفیه فاضلاب شهری
فاضلاب شهری ترکیبی از فاضلابهای توليدي منازل و مراکز تجاري، موسسات شهري (ادارات، سازمانها، موسسات آموزشي، هتلها، رستورانها، بیمارستانها، کمپهای کارگری، زندانها، مجتمعهای تفریحی، و…)، و آبهای سطحی شهر است که با توجه به گستره شهر به تجهیزات متفاوتی برای تصفیه فاضلاب نیاز دارند. هدف از تصفیه فاصلاب شهری کاهش میزان صدمات وارد شده به محیطزیست ناشی از رهاسازی فاضلاب و استفاده مجدد از پساب تصفیه شده جهت مصارف شهری است. لذا در تمام این مراکز و موسسات شهری میتوان از پکیجهای تصفیه فاضلاب تمدن تصفیه ایرانیان بهره برد.
قیمت پکیج تصفیه فاضلاب شهری به سه عامل بستگی دارد:
جنس سازه تصفیهخانه
سازه تصفیهخانه فاضلاب را میتوان از جنس فلزی، بتنی، پلی اتیلنی و فایبرگلاسی ساخت. به دلیل تفاوت قیمت مصالح مورد استفاده در سازه هر یک از تصفیه خانهها، قیمت هر یک از آنها نیز متفاوت خواهد شد.
فرآیند تصفیه
فرآیند مورد استفاده در تصفیه فاضلاب نیز در قیمت تصفیهخانه تاثیرگذار میباشد؛ چرا که تعیینکننده تجهیزات به کار رفته در تصفیهخانه و واحدهای مختلف پکیج تصفیه فاضلاب و ابعاد قسم های مختلف تصفیهخانه میباشد. در انتخاب روش و فرآیند تصفیه فاضلاب دو عامل نقش اصلی را ایفاء میکنند: 1) کیفیت فاضلاب ورودی به سیستم، 2) کیفیت موردنیاز برای پساب خروجی. در اين خصوص ممكن است لازم باشد که آزمايشهايي در مقياس كوچك جهت ارزيابي فرآيند تصفيه به منظور دستيابي به معيارهاي عملكردی انجام گيرد. عدم توجه به هریک از دو عامل فوق به هنگام انتخاب روش تصفیه سبب میگردد که سیستم تصفیه نتواند خواستههای اساسی را برآورده سازد.
حجم فاضلاب تولیدی روزانه
میزان فاضلاب تولیدی محدوده تحت پوشش پکیج تصفیه فاضلاب نیز در قیمت تصفیه خانه مهم میباشد چرا که تعیینکننده ابعاد تصفیهخانه و ظرفیت تجهیزات به کاررفته در تصفیهخانهها مانند پمپها میباشد. در انتخاب يك سيستم پكيج براي دبي بالا و زمان ماند كوتاه، طراحيهاي جديدتري بـراي واحدهاي فرآيند لازم و ضروري است.
مبلغ لازم برای سرمایهگزاری در تصفیه فاضلاب شهری، بسیار مقرون به صرفه میباشد؛ چرا که توامان باعث عدم آلودگی زیست محیطی و توسعه پایدار در دراز مدت میگردد. همچنین این سرمایه با استفاده از پساب تصفیه شده در کشاورزی و آبیاری فضای سبز مراکز و موسسات شهری، در زمانی کوتاه باز خواهد گشت. این پکیجها در کارخانه شرکت تمدن تصفیه ایرانیان ساخته شده و به محل پروژه جهت نصب، راهاندازی و بهرهبرداری حمل میگردد.
تمدن تصفیه با بهره گیری از دانش روز دنیا و همچنین تجربه انجام صدها پروژه در زمینه تصفیه فاضلاب بهداشتی و همچنین بهرهگیری از فناوریهای نوین اقدام به طراحی، ساخت، اجرا، راهاندازی و بهرهبرداری از سیستمهای تصفیه فاضلاب نموده است و در حال حاضر خود را به عنوان یکی از برترین شرکتهای صنعت آب و فاضلاب و محیط زیست معرفی نموده است.
در صورت وجود هرگونه سوال میتوانید با کارشناسان این شرکت به شماره تماس 358 2002 0912 و
672 0 276 0263 تماس حاصل فرمائید.
مخزن تهنشینی اولیه
- تصفیه بیولوژیکی فاضلاب
فاضلاب خروجی از واحدهای تصفیه اولیه دارای مواد آلی محلول زیادی چون فاضلاب انسانی، مواد غذایی، صابونها و مواد شوینده است که ورود آنها به محیط سبب آلودگی شدید خواهد شد و بایستی از جریان فاضلاب حذف شود. تصفیه بیولوژیکی، در حقیقت تبدیل مواد آلی محلول شامل شکر، چربی و مولکولهای کربن آلی به کمک باکتریها و تکیاختهها (توده میکروارگانیسمها) و جداسازی آنها از جریان فاضلاب به کمک تهنشین نمودن آنها میباشد. تصفیه بیولوژیکی شامل تانک هوادهی و سپس تهنشینی است. سیستم تصفیه فاضلاب بیولوژیکی متداول برای فاضلاب جوامع شهری اغلب شامل انواع سیستمهای لجن فعال، برکههای تثبیت، لاگونهای هوادهی یا فیلترهای چکنده میباشد. پساب خروجی از سیستم تصفیه بیولوژیکی، پس از گندزدایی قابلیت استفاده جهت آبیاری زمینهای کشاورزی را دارا میباشد. برای رسیدن به درجات بیشتر تصفیه معمولا از سیستمهای حذف ازت و فسفر و همچنین تصفیه پیشرفته استفاده میشود.
لجن تهنشین شده در واحدهای تهنشینی پکیج تصفیه فاضلاب بایستی جهت دفع مراحلی را طی نماید که در ادامه بررسی می شوند.
کارکردهای پکیج تصفیه فاضلاب شهری
فاضلاب شهری ترکیبی از فاضلابهای توليدي منازل و مراکز تجاري، موسسات شهري (ادارات، سازمانها، موسسات آموزشي، هتلها، رستورانها، بیمارستانها، کمپهای کارگری، زندانها، مجتمعهای تفریحی، و…)، و آبهای سطحی شهر است که با توجه به گستره شهر به تجهیزات متفاوتی برای تصفیه فاضلاب نیاز دارند. هدف از تصفیه فاصلاب شهری کاهش میزان صدمات وارد شده به محیطزیست ناشی از رهاسازی فاضلاب و استفاده مجدد از پساب تصفیه شده جهت مصارف شهری است. لذا در تمام این مراکز و موسسات شهری میتوان از پکیجهای تصفیه فاضلاب تمدن تصفیه ایرانیان بهره برد.
قیمت پکیج تصفیه فاضلاب شهری به سه عامل بستگی دارد:
جنس سازه تصفیهخانه
سازه تصفیهخانه فاضلاب را میتوان از جنس فلزی، بتنی، پلی اتیلنی و فایبرگلاسی ساخت. به دلیل تفاوت قیمت مصالح مورد استفاده در سازه هر یک از تصفیه خانهها، قیمت هر یک از آنها نیز متفاوت خواهد شد.
فرآیند تصفیه
فرآیند مورد استفاده در تصفیه فاضلاب نیز در قیمت تصفیهخانه تاثیرگذار میباشد؛ چرا که تعیینکننده تجهیزات به کار رفته در تصفیهخانه و واحدهای مختلف پکیج تصفیه فاضلاب و ابعاد قسم های مختلف تصفیهخانه میباشد. در انتخاب روش و فرآیند تصفیه فاضلاب دو عامل نقش اصلی را ایفاء میکنند: 1) کیفیت فاضلاب ورودی به سیستم، 2) کیفیت موردنیاز برای پساب خروجی. در اين خصوص ممكن است لازم باشد که آزمايشهايي در مقياس كوچك جهت ارزيابي فرآيند تصفيه به منظور دستيابي به معيارهاي عملكردی انجام گيرد. عدم توجه به هریک از دو عامل فوق به هنگام انتخاب روش تصفیه سبب میگردد که سیستم تصفیه نتواند خواستههای اساسی را برآورده سازد.
حجم فاضلاب تولیدی روزانه
میزان فاضلاب تولیدی محدوده تحت پوشش پکیج تصفیه فاضلاب نیز در قیمت تصفیه خانه مهم میباشد چرا که تعیینکننده ابعاد تصفیهخانه و ظرفیت تجهیزات به کاررفته در تصفیهخانهها مانند پمپها میباشد. در انتخاب يك سيستم پكيج براي دبي بالا و زمان ماند كوتاه، طراحيهاي جديدتري بـراي واحدهاي فرآيند لازم و ضروري است.
مبلغ لازم برای سرمایهگزاری در تصفیه فاضلاب شهری، بسیار مقرون به صرفه میباشد؛ چرا که توامان باعث عدم آلودگی زیست محیطی و توسعه پایدار در دراز مدت میگردد. همچنین این سرمایه با استفاده از پساب تصفیه شده در کشاورزی و آبیاری فضای سبز مراکز و موسسات شهری، در زمانی کوتاه باز خواهد گشت. این پکیجها در کارخانه شرکت تمدن تصفیه ایرانیان ساخته شده و به محل پروژه جهت نصب، راهاندازی و بهرهبرداری حمل میگردد.
تمدن تصفیه با بهره گیری از دانش روز دنیا و همچنین تجربه انجام صدها پروژه در زمینه تصفیه فاضلاب بهداشتی و همچنین بهرهگیری از فناوریهای نوین اقدام به طراحی، ساخت، اجرا، راهاندازی و بهرهبرداری از سیستمهای تصفیه فاضلاب نموده است و در حال حاضر خود را به عنوان یکی از برترین شرکتهای صنعت آب و فاضلاب و محیط زیست معرفی نموده است.
در صورت وجود هرگونه سوال میتوانید با کارشناسان این شرکت به شماره تماس 358 2002 0912 و
672 0 276 0263 تماس حاصل فرمائید.