سپتیک تانکمقالات تخصصی

انواع سپتیک تانک

سپتیک تانک مخزنی است که در آن فاضلاب به کمک فرایندهایی از قبیل ته نشینی، شناور سازی و بیولوژیکی تصفیه می گردد

با انواع سپتیک تانک آشنا شوید

سپتیک تانک مخزنی است که در آن فاضلاب به کمک فرایندهایی از قبیل ته نشینی، شناور سازی و بیولوژیکی تصفیه می گردد.سپتیک‌ تانک پرکاربردترین واحد مورد استفاده در تصفیه فاضلاب به ویژه فاضلاب‌های بهداشتی – انسانی است.

سپتیک‌ تانک مخزنی است که در آن فاضلاب به کمک فرایندهایی از قبیل ته‌نشینی، شناورسازی و بیولوژیکی تصفیه می‌گردد. از سپتیک‌ تانک‌ها بطور گسترده‌ای در واحدهای مسکونی و ویلایی، مجتمع‌های مسکونی و اداری، کارگاه‌های عمرانی و ساختمانی، کارخانجات تولیدی و صنعتی، هتل ها، رستوران‌ها، و مجتمع‌های تفریحی و ورزشی استفاده می‌شود. امروزه سپتیک تانک‌ها به عنوان پیش تصفیه و متعادل‌ساز در پکیج تصفیه فاضلاب نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سپتیک‌ تانک فاضلاب از نظر جنس سازه انواع مختلفی دارد که انواع متداول‌تر آن شامل سپتیک‌ تانک پلی‌اتیلنی، سپتیک‌ تانک بتنی و سپتیک‌ تانک فایبرگلاس است. تمامی انواع متداول ذکر شده پیش ساخته بوده و پس از ساخت در کارخانه تمدن تصفیه به محل پروژه انتقال می‌یابند. لازم به ذکر است که جنس مخزن سپتیک تانک فاضلاب هیچ تاثیری بر روی فرآیند تصفیه در داخل مخازن سپتیک تانک ندارد و فقط به شرایط پیرامونی و محیطی محل نصب وابسته است. هرکدام از انواع سپتیک‌ تانک‌ها دارای مزایا و معایبی از نظر هزینه خرید، سهولت نصب و بهره برداری، سرعت ساخت، دوام، سطح آب بندی و مقاومت استاتیکی بدنه هستند. در ادامه به تفکیک به بررسی هر یک از انواع سپتیک تانک پرداخته خواهد شد.

سپتیک تانک پلی اتیلنی

 سپتیک‌ تانک پلی‌اتیلنی از رایج‌ترین و پرتولیدترین انواع سپتیک می‌باشد. قیمت تمام‌شده پلی‌اتیلن به دلیل وجود شرکت‌های پتروشیمی فعال در کشور ارزان‌تر بوده و برای مشتریان مقرون به صرفه‌تر است. ماده اولیه مورد استفاده در تولید این نوع سپتیک‌ تانک، پلی‌اتیلن با گرید صد (PE100) می‌باشد. پلی‌اتیلن یک پلیمر بسیار مستحکم است که دوام، مقاومت و عمر بسیار مناسبی برای طراحی و تولید تجهیزات آبی دارد.

مزایای بالای این نوع از سپتیک‌ تانک‌ها، کاربردهای زیادی برای آن ایجاد نموده است. مزایا و ویژگی‌های سپتیک‌ تانک‌های پلی‌اتیلنی در مقایسه با انواع دیگر آن شامل موارد زیر است:

  • وزن سبک، و لذا قابلیت حمل و نصب آسان؛
  • دوام بسیار زیاد در برابر مواد شیمیایی، و عدم خوردگی در برابر خاک‌های سولفاته؛
  • اطمینان از عدم نشت فاضلاب از دیواره سپتیک تانک و آب‌بندی کامل آن؛
  • مقاومت بالا در برابر ضربه و شکستگی؛
  • دارای مواد آنتی UV؛
  • قابلیت تولید در ابعاد دلخواه منطبق بر فضای موجود؛
  • پرتابل بودن و قابلیت حمل حتی پس از نصب؛
  • عدم نیاز به عملیات ساختمانی (و همچنین سازه نگهبان و دیوار حائل) در هنگام نصب؛
  • سرعت ساخت بسیار زیاد و زمان تحویل بسیار کم؛
  • قابلیت دفن کامل داخل زمین و مقاومت در برابر فشارهای جانبی خاک؛
  • عدم اشغال فضای موجود به دلیل مدفون بودن؛
  • دارای دریچه بازدید در هر دو قسمت سپتیک تانک جهت بازدید و رفع عیب و تخلیه دوره‌ای لجن؛
  • دارای ونت هدایت گاز متان از جنس لوله پلی‌اتیلن تحت فشار؛
  • بهره‌برداری آسان بدون نیاز به نیروی اپراتور؛
  • بدون نیاز به تجهیزات مکانیکی؛
  • جلوگیری از گرفتگی لوله‌های خروجی فاضلاب و چاه‌های جذبی به دلیل حذف جامدات، و روغن؛
  • هزینه تمام‌شده حداقلی این نوع سپتیک تانک؛
  • انعطاف‌پذیری بالا در صورت وقوع حوادث غیرمترقبه مانند رانش زمین؛
  • عمر مفید 50 ساله و 10 سال خدمات پس از فروش توسط شرکت تمدن تصفیه.

یک سپتیک تانک می‌تواند فاضلاب را بین 30 الی 63 درصد تصفیه نماید. یکی از متعیرهای داصلی دخیل در میزان تصفیه فاضلاب، جنس سپتیک‌ تانک است. سپتیک‌ تانک پلی‌اتیلنی بیشترین میزان تصفیه را دارا بوده و سپس سپتیک‌ تانک فایبرگلاس، سپتیک‌ تانک بتنی، و سپتیک‌ تانک آجری و فلزی به ترتیب از بیشترین به کمترین میزان تصفیه را دارند.

اگر به دنبال سپتیک‌ تانکی با بیشترین میزان تصفیه هستید ما سپتیک‌ تانک پلی‌اتیلن را پیشنهاد می‌کنیم. شرکت تمدن تصفیه ایرانیان قادر است که سپتیک‌ تانک‌های پلی‌اتیلنی را از حجم‌های دو مترمکعب تا صد مترمکعب به صورت یکپارچه و سپتیک‌ تانک‌های با حجم بیشتر از صد مترمکعب را به صورت چند تکه تولید و اجرا نماید و خود را به عنوان بزرگترین شرکت سازنده سپتیک‌ تانک‌های پلی‌اتیلنی به صنعت آب و فاضلاب کشور معرفی کند.

از سپتیک تانک های پلی اتیلنی به عنوان ته نشینی اولیه در پکیج تصفیه فاضلاب نیز استفاده می شود.

سپتیک‌ تانک فایبرگلاس

 نوع دیگر سپتیک‌ تانک‌های متداول جهت تصفیه فاضلاب، سپتیک‌ تانک فایبرگلاس یا کامپوزیت است. ماده اولیه مورد استفاده در تولید این نوع از سپتیک‌ تانک‌ها، الیاف شیشه، رزین، کبالت و ژلکوت می‌باشد. در برخی از کشورها، گران بودن تهیه و تولید پلی‌اتیلن باکیفیت موجب توجه به این نوع از سپتیک‌ تانک‌ها گردیده است. موارد دیگری چون عدم امکان نصب سپتیک فاضلاب آماده در مکان‌های خاص (زیرزمین‌های مجتمع‌های تجاری، اداری و یا ساختمان‌های مسکونی) و یا ضرورت استفاده از سطح مقطع مکعبی نیز موجب استفاده از این نوع سپتیک‌ تانک‌ها خواهد گردید. این نوع نیز دارای مزایا و معایب مختص به خود می‌باشد. مزایای سپتیک‌ تانک فایبرگلاس عبارتند از:

  • دوام بالا در برابر محیط اسیدی و خورنده فاضلاب؛
  • دوام بالا در شرایط محیطی مختلف؛
  • وزن کم و کیفیت مطلوب؛
  • قابلیت نصب به صورت دفنی و سطحی؛
  • آنتی UV و ضد جلبک؛
  • هزینه حمل پایین؛
  • استفاده از حداکثر فضا.

بزرگترین ایراد این نوع سپتیک تانک، قیمت بالای خود دستگاه و قیمت بالای تمام شده آن با توجه به: الف) ضرورت استفاده از سازه نگهبان (دیواره نگهدارنده) جهت بالا بردن ایمنی، و ب) عدم امکان بارگزاری روی این سیستم به دلیل ضخامت بدنه پایین آن (اصولا کمتر از 10 میلی‌متر) می‌باشد.

بایستی به این نکته اشاره نمود که سپتیک تانک با جنس بدنه فایبرگلاس خود به دو نوع تقسیم می شود:

  1. سپتیک کامپوزیتی پیش‌ساخته با حجم 3 تا 150 مترمکعب؛
  2. سپتیک فایبرگلاس SMC با پنل‌های پیش‌ساخته (برای نصب در مکان‌هایی که امکان انتقال سپتیک پیش‌ساخته میسر نیست).

سپتیک تانک بتنی

 سپتیک‌ تانک بتنی به شکل یک مخزن استوانه‌ای شکل با استفاده از سیمان ضد سولفاته تیپ پنج و میلگرد در حجم‌های مختلف ساخته می‌شود. این سیمان به جهت خاصیت ضدسولفاته خود، موجب تضمین عمر مفید این سازه می‌گردد. لازم به ذکر است که بتن در حالت عادی در برابر محیط اسیدی و خورنده فاضلاب به شدت آسیب‌پذیر بوده و لذا بایستی تمهیدات ویژه‌ای در طراحی آن لحاظ شود. شرکت تمدن تصفیه قادر است تا سپتیک‌ تانک‌های بتنی را در محل پروژه به صورت درجا ساخته و مورد بهره‌برداری قرار دهد، و یا آن را به صورت پیش‌ساخته اجرا نماید.

بتن ماده‌ای مستحکم و همچنین ارزان‌قیمت در کشور ما می‌باشد. با طراحی و ساخت مطلوب آن، می‌توان دوام کافی برای قرارگیری در هر محیطی را از ان انتظار داشت. معمولا قطر سپتیک‌ تانک‌های بتنی بین 1 تا 1.6 متر می‌باشد. حجم این مخازن با توجه به ارتفاع آن‌ها تعیین می‌شود. در بدنهٔ این مخازن، میلگردهایی از جنس فولاد به صورت مش‌بندی شده استفاده شده است تا ضمن شکل‌دهی به سپتیک تانک، مقاومت خمشی بتن را افزایش داده و مخزن را در برابر بارگذاری‌های دینامیکی محافظت نماید. مقاومت بالای این نوع موجب شده است که از آن در مناطقی با بار ترافیکی بالا استفاده گردد.

یکی از مشکلات سپتیک‌ تانک‌های بتنی در صورت عدم طراحی مناسب، عدم آب‌بند شدن و نشت فاضلاب از دیواره سپتیک تانک می‌باشد که علاوه بر تخریب و آلودگی محیط زیست باعث خوردگی آرماتور های سپتیک تانک بتنی و تخریب کامل سپتیک تانک می‌شود. عموما به منظور جلوگیری از تخریب بدنه سپتیک تانک بتنی، یک لایه ایزوگام به بیرون و یک لایه ایزوگام به داخل سپتیک تانک بتنی اضافه می‌گردد. استفاده از این سپتیک‌ها در مناطق آبیاری غیر ممکن است و امکان انتشار بوی نامطبوع نیز وجود دارد.

بایستی توجه داشت که دفع سریع گرما توسط بتن، عملکرد بهینه باکتری‌های بی‌هوازی را کاهش می‌دهد، لذا نسبت عملکرد سپتیک تانک بتنی در آشغالگیری و گندزدایی بسیار مهم می‌باشد. معایب دیگر سپتیک‌ تانک‌های بتنی را می‌توان شامل وزن بسیار زیاد (حدود 1 تن به ازای هر مترمکعب مخزن)، عدم تولید در احجام بسیار زیاد، امکان آسیب دیدن سپتیک‌ تانک حین حمل و نقل، و آسیب‌پذیری بتن در برابر کشش دانست که موجب شده است سپتیک تانک بتنی از نظر کاربرد و میزان مصرف در رده سوم پس از سپتیک تانک پلی‌اتیلنی و فایبرگلاس قرار گیرد.

از نکات اجرایی قابل بیان می‌توان به تراز بودن کف محل نصب سپتیک‌ تانک، عدم وجود سنگ‌های درشت در اطراف سپتیک تانک (امکان آسیب سپتیک‌ تانک در گذر زمان و در اثر جابجایی سنگ‌های درشت)، استفاده از بتن مگر، و اجرای فونداسیون در صورت امکان نشست خاک (به خصوص در خاک‌های نرم و سست) اشاره نمود.

 سپتیک تانک آجری (با مصالح بنایی)

 این سپتیک تانک‌ها معمولا با استفاده از آجر فشاری و در برخی موارد از بلوک‌های سیمانی یا سنگ همراه با ملات ماسه سیمان ساخته می‌شوند. بزرگترین مشکل این سپتیک‌ تانک‌ها نفوذپذیری بالای آن و لذا نشت بسیار زیاد از دیواره و کف آنها است. همچنین به دلیل عدم مقاومت دیواره در برابر نشست و فشارهای جانبی، با گذر زمان، ترک‌ها و درزهای زیادی در دیواره و کف آنها ایجاد می‌شود که این موضوع نیز موجب پیچیده‌تر شدن مسئله نشت فاضلاب خواهد شد. در برخی موارد برای رفع این مشکل اساسی از پوشش‌های قیری بر روی مخزن استفاده می‌گردد. حداکثر عمق این مخازن به دلیل عدم توانایی دیواره‌های آجری یا بلوکی در تحمل فشارهای جانبی، محدود به 2.5 متر می‌شود. البته در شرایطی که پشت دیواره با خاک پرشود این عمق به 4 متر افزایش می‌یابد.

سپتیک تانک فلزی

به دلیل ضعف فو لاد در مقابل خورندگی، استفاده از سپتیک‌ تانک‌های فلزی در مقایسه با سایر سپتیک‌ تانک‌ها متداول نیست. راهکار رفع این معضل، به کارگیری پوشش چند لایه رنگ می‌باشد اما این راهکار به افزایش قیمت تمام‌شده می‌انجامد. دیگر مشکل این نوع، وزن بالای آن و مشکلات ناشی از آن در حمل و اجرا است. لذا پیشنهاد می‌شود که انواع دیگر سپتیک‌ تانک‌ها برای پروژه شما در نظر گرفته شود.

برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره  02632760672 تماس حاصل فرمائید.

4/5 - (1 امتیاز)

تمدن تصفیه ایرانیان

شرکت فنی مهندسی تمدن تصفیه ایرانیان یک شرکت خصوصی و از نوع سهامی خاص می باشد که متشکل از جمعی از فارغ التحصیلان دانشگاه های معتبر کشور از جمله دانشگاه صنعتی شریف و تهران می باشند که دو دهه در صنعت آب و فاضلاب و سایر فعالیت های زیست محیطی مرتبط فعالیت می نماید. تمدن تصفیه با تکیه بر دانش فنی روز دنیا و کارخانه ساخت مجهز و همچنین تجارب کسب شده در انجام صدها پروژه زیست محیطی توانسته تا مشکلات ناشی از مخاطرات زیست محیطی را به حداقل رسانده و این چالش را به فرصتی برای رشد و شکوفایی کشور در جهت توسعه پایدار کشور بدل نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا